In de televisieserie Numb3rs draait het om twee broers, Don en Charlie. Don werkt bij de FBI in Los Angeles en zijn broer Charlie is wiskundeprofessor op de fictieve universiteit Cal Sci.
De twee broers: links FBI-man Don en rechts wiskundige Charlie.
In de eerste aflevering zoekt Don een serieverkrachter -en moordenaar. De FBI probeert te voorspellen waar de volgende misdaad zal plaatsvinden. Charlie bemoeit zich ongevraagd met de zaak. Hij legt uit, dat het bij een willekeurig patroon moeilijk is om te voorspellen waar de volgende gebeurtenis zal plaatsvinden. Als voorbeeld wijst hij naar een watersproeier buiten: ,,Het is te moelijk om te voorspellen waar de volgende druppel precies neerkomt. Maar uit de patroon van de druppels op de grond, kun je wél bepalen waar de sproeier staat.’’
Charlie stelt de wiskundige formules op om te bepalen waar de dader zich bevindt aan de hand van de plaatsen van delict. Daarbij gaat hij wiskundig gezien keurig te werk. De methode wordt getest op oude al opgeloste zaken. Als hij daarbij vier van de vijf keer goed zit, krijgt de FBI vertrouwen in zijn methode. Bovendien kijkt Charlie nadat hij zijn wiskundige model heeft gemaakt, of dat klopt met de precieze gegevens. Er klopt iets niet, een plaats waar de aanvaller heeft toegeslagen past helemaal niet in het model. Wat blijkt? De getuige heeft gelogen over de plek om te verbergen dat ze daarvoor op bezoek was bij haar ex.
In Numb3rs zitten veel verwijzingen naar bekende wiskundigen. Charlie begeleidt de mooie studente Amita Ramanujan. Haar achternaam is die van het Indiase wiskundige genie Srinivasa Ramanujan. Verder komen in de eerste aflevering al namen als Feynman, Witten en Galois voorbij.
De wiskunde klopt!
Wat bijzonder is aan Numb3rs, is dat de makers veel moeite hebben gedaan om de wiskunde te laten kloppen. CBS stuurde honderden brieven naar universiteiten en instituten met de vraag om hulp. Er werd een team naar het grootste Amerikaanse wiskundige congres in Atlanta gestuurd om zo veel mogelijk contacten te leggen. Nog steeds helpen wiskundigen van Cal Tech in Los Angeles de makers. Charlie schrijft daarom realistische formules op het bord – ook al snapte de acteur die hem speelt vroeger zelf niets van wiskunde.
Charlie aan het werk op een whiteboard. Hier is hij bezig met kansen uitrekenen dat de gezochte dader in bepaalde wijken woont.
Succes
In Amerika was de serie een dusdanig succes dat het tweede seizoen inmiddels begonnen is. Voorlopig kunnen we hier in Nederland nog vooruit met het eerste seizoen. Met daarin onder andere kidnappers die als losgeld een algoritme eisen dat codes op internet kan breken en een student die met wiskunde ontdekt dat een bekend gebouw niet bestand is tegen harde wind en dan vervolgens vermoord wordt.