Je leest:

Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Auteur: | 23 januari 2008

Ouderen knappen op van een cursus tegen depressie, zelfs als hun klachten zo ernstig zijn dat ze na de cursus nog niet genezen zijn. Daarmee is het effect van deze laagdrempelige behandeling voor 65-plussers nu ook in veldonderzoek bewezen.

GGZ instellingen uit heel Nederland bieden met regelmaat cursussen aan voor depressieve 65-plussers. En dat werkt goed: alle deelnemers hebben baat bij zo’n cursus. Ze knappen er meteen van op, en ook een jaar na de cursus blijft de verbetering zichtbaar. Dat ontdekte de Leidse promovenda Rimke Haringsma in haar onderzoek onder 318 ouderen en 13 GGZ instellingen. Ze plaatst wel een kanttekening: bij sommige bejaarden is de depressie zo ernstig, dat ze na de cursus nog niet genezen zijn. Zij moeten het advies krijgen om verdere behandeling te zoeken.

Ongeveer 3% van de ouderen is depressief en nog eens 8 tot 15% heeft depressieve klachten. Omdat deze mensen psychisch erg lijden en de groep 65-plussers bovendien door de vergrijzing groeit, is het erg belangrijk om hun depressieve gevoelens tijdig en effectief te behandelen. Daarom is de cursus die de GGZ instellingen aanbieden zo laagdrempelig mogelijk, zodat ook bejaarden die zelf niet snel psychologische behandeling zouden zoeken er terecht kunnen.

Zelfs bij ouderen mensen kunnen hun hersenen nog veranderen doordat ze nieuwe dingen leren. Die mogelijkheid tot veranderen noemen we ook wel plasticiteit.

Freud’s erfenis

Vroeger werd vaak gedacht dat een depressie er voor ouderen een beetje ‘bijhoorde’. Het was als het ware een natuurlijk gevolg van alle verlieservaringen, zoals de dood van vrienden en familieleden. Ondertussen weten we dat een depressie een steeds terugkerende mentale ziekte is, die vaak niet zomaar overgaat. Volgens Haringsma is het op gang komen van een adequate behandeling voor senioren bovendien vertraagd door ouderwets psychologisch gedachtegoed. “Het heeft lang geduurd voordat we Freud’s erfenis, namelijk dat ouderen de mentale plasticiteit ontbeerden om te kunnen veranderen of te kunnen profiteren van psychotherapie, van ons hebben afgeschud.”

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.