Je leest:

Nooit meer slapen achter het stuur

Nooit meer slapen achter het stuur

Auteur: | 14 oktober 2010

Wanneer je al lang achter het stuur zit, kunnen je ogen soms ineens even dichtvallen. En dat kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Een Duits onderzoeksinstituut komt met een systeem dat dit soort ongelukken voortaan moet helpen voorkomen.

Het is al laat en je bent al een tijd aan het rijden. Dan kan het zomaar gebeuren dat je ogen een fractie van een seconde dichtvallen. Vaak loopt dat wellicht goed af, maar volgens een Duits onderzoeksbureau is uitgerekend dit de oorzaak van 1 op de 4 dodelijke verkeersslachtoffers. Het Duitse Fraunhofer Institute for Digital Media Technology (IDMT) heeft nu een systeem ontwikkeld dat je ogen in de gaten houdt en waarschuwt bij slaperigheid.

Ogen in 3D

Het letten op de bewegingen van een oog heet ook wel eye tracking. Het is niet nieuw, en vooral onderzoek naar de effectiviteit van advertenties en websites maakt vaak gebruik van deze methode. Door een camera op de ogen te richten, kan een computer in beeld brengen waar een persoon precies naar kijkt en hoe lang. Is het vooral de foto linksboven of toch meer de titel in het midden? Handig om te weten als je een reclameposter of een website aan het ontwerpen bent.

Eye tracking voor Ikea

Dit filmpje laat zien waar een bezoeker van de website van Ikea allemaal naar kijkt en hoe lang (de grootte van de blauwe cirkels).

Maar het is dus ook handig in de auto. Het systeem van IDMT is een opzichzelfstaand kastje dat in elke auto gebruikt kan worden. Een extra computer of laptop is niet nodig. “We hebben een klein apparaatje gemaakt dat alle benodigde hardware en software aan boord heeft. De kijkrichting wordt dus in de camera zelf bepaald,” vertelt professor Husar van IDMT.

Bijzonder is ook dat er vooraf vrijwel niets ingesteld hoeft te worden. Husar: “Bij gangbare eye tracking apparaten moeten mensen het systeem van tevoren uitgebreid instellen, omdat elk hoofd, gezicht en paar ogen weer anders is. Dat is bij dit systeem niet nodig.”

Het systeem maakt gebruik van minstens twee camera’s, die de beelden stereoscopisch opnemen. “Er wordt dus een 3D-beeld gemaakt en daarmee kan het apparaat gemakkelijk de locatie van de pupillen en de kijkrichting vaststellen,” aldus Husar. Het maakt daarbij niet uit of je je hoofd naar links of rechts beweegt. Wanneer het systeem detecteert dat je ogen een bepaalde tijd dicht zijn (je kunt zelf een limiet instellen), dan klinkt er een alarmsignaal.

Hier zie je eye tracker in het lab. De twee camera’s zorgen er samen voor dat de computer een 3D-beeld van de ogen ‘te zien’ krijgt. Daarmee kan hij vervolgens de plaats van de pupillen en de kijkrichting bepalen.

Klein en veelzijdig

Hoewel het systeem tot wel zes camera’s kan gebruiken, is het apparaat amper groter dan een half luciferdoosje. De cameralenzen hebben een diameter van slechts drie tot vier millimeter. Klein genoeg om in het dashboard weg te werken, of om op andere manieren te gebruiken. In het ziekenhuis kan het systeem bijvoorbeeld helpen bij oogoperaties door de oogbewegingen van de patiënt te monitoren. De techniek kan ook handig zijn bij computerspelletjes. Je hoeft dan niet meer met een muis of joystick te bewegen, maar verandert de kijkrichting in het spel door in het echt ergens anders naar te kijken.

Zie ook:

Lees meer over nieuwe technieken in de auto op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/techniek/auto/index.atom?m=en", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 oktober 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.