Je leest:

Nog steeds geen ijs gevonden op Mars

Nog steeds geen ijs gevonden op Mars

Auteur: | 18 juni 2008

De Amerikaanse Marslander Phoenix heeft tot nu toe nog geen ijs gevonden op Mars, maar dat duurt misschien niet lang meer. De robot is bezig zijn landingsplek af te graven en te analyseren.

Afgelopen dagen is een eerste bodemmonster aan boord van de lander langzaam verwarmd tot 35 graden Celsius en daarna verhit tot 175 graden Celsius. Eventueel vrijkomende gassen zijn met een massaspectrograaf onderzocht. Waterdamp is daarbij tot nu toe niet gedetecteerd, wat erop wijst dat zich in het onderzochte bodemmonster geen ijs bevond. De komende dagen wordt de temperatuur verder opgevoerd tot 1000 graden Celsius, zodat ook mineralen verdampen die eventueel water, kooldioxide of zwaveldioxide in gebonden vorm kunnen bevatten.

Phoenix heeft wit materiaal gevonden op een paar centimeter diepte onder het Marsoppervlak. bron: NASA.

Wit laagje

Met de robotarm van Phoenix is verder in de Marsbodem gegraven. Daarbij is op 6 à 7 centimeter diepte een laagje wit materiaal aangetroffen. Dat zou ijs of zout kunnen zijn. IJs wordt zeker op 20 centimeter diepte onder het oppervlak verwacht. Als het witte materiaal ijs is, zal er de komende dagen een zekere mate van sublimatie (verdamping) optreden, waardoor het uiterlijk van het blootgelegde laagje zal veranderen.

Dit artikel is een publicatie van Allesoversterrenkunde.nl.
© Allesoversterrenkunde.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 juni 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.