Je leest:

Nobelprijzen natuurwetenschappen bekend

Nobelprijzen natuurwetenschappen bekend

Auteur: | 10 oktober 2002

De Nobelprijzen zijn weer uitgedeeld, twee voor natuurkunde, drie voor geneeskunde en drie voor chemie. Alle Nobelprijswinnaars moeten in hun categorie een bedrag van 1,1 miljoen euro met elkaar delen. Dit bedrag wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, uitgereikt aan alle prijswinnende natuurwetenschappers.

Drie jaar geleden ging de belangrijk wetenschapsprijs nog naar twee Nederlandse natuurkundigen, Gerard ’t Hooft en Martinus Veltman. Naast natuurwetenschappelijke prijzen zijn er nog Nobelprijzen voor economie, vrede en literatuur. De Nobelprijs voor de vrede 2002 is uitgereikt aan Jimmy Carter, oud-president van de Verenigde Staten.

Natuurkunde

De Nobelprijs voor natuurkunde gaat dit jaar naar de Amerikanen Raymond Davis en Riccardo Giacconi en de Japanner Masatoshi Koshiba. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen dinsdag in Stockholm bekendgemaakt. De drie krijgen de onderscheiding voor hun werk op het gebied van de astrofysica. Hun ontdekking leidde tot de ontdekking van röntgenstraling in de ruimte. Een belangrijke vondst omdat röntgenmetingen veel informatie geeft over het universum.

Drie jaar geleden ging de Nobelprijs voor natuurkunde naar twee Nederlandse natuurkundigen, Gerard ’t Hooft (foto) en Martinus Veltman.

Geneeskunde en Fysiologie

De Nobelprijs voor de geneeskunde en fysiologie 2002 is toegekend aan de Britten Sydney Brenner, John Sulston en de Amerikaan Robert Horvitz. Zij deden onderzoek naar genetische regulatie van de ontwikkeling van organen en geprogrammeerde celdoding.

De onderzoekers gebruikte het wormpje C. elegans als modelorganisme om de celdeling en -differentiatie vanaf de bevruchte eicel tot de volwassen staat te volgen. De prijswinnaars hebben de genen geïdentificeerd die de orgaanontwikkeling en de geprogrammeerde celdood reguleren en ontdekte dat deze genen ook voorkomen in het menselijk lichaam.

Alle Nobelprijswinnaars krijgen ieder een derde van 1,1 miljoen euro en een gouden penning.

Scheikunde

De Nobelprijs voor Scheikunde is dit jaar gewonnen door de Amerikaan John Fenn, de Japanner Koichi Tanaka en de Zwitser Kurt Wüthrich. Ze kregen de prijs voor hun studie naar analysemethoden voor eiwitten. Fenn, Tanaka en Wüthrich maakten een analysemethode voor biochemische moleculen waardoor eiwitten nu beter bestudeerd en driedimensionaal weergegeven kunnen worden.

Dit artikel is een publicatie van Marco van Kerkhoven.
© Marco van Kerkhoven, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 oktober 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.