Je leest:

Nobelprijzen 2003

Nobelprijzen 2003

Auteur: | 8 oktober 2003

Overal ter wereld wachtten wetenschappers op nieuws uit Zweden: de Nobelprijzen werden uitgereikt. Deze week kwam er een einde aan de zenuwen.

Toen Alfred Nobel bepaalde dat zijn fortuin na zijn dood gebruikt moest worden om wetenschappelijk onderzoek te belonen, kan hij niet geweten hebben wat voor een impact hij zou hebben. Iets meer dan honderd jaar na de eerste uitreiking is de Nobelprijs de hoogste eer die een wetenschapper te beurt kan vallen.

Explosief

Alfred Nobel (1833-1896) werd geboren in een Zweedse familie van ingenieurs. Zijn eersteklas opleiding vertaalde zich in meer dan 350 patenten. Nobel richtte in meer dan 20 landen laboratoria en bedrijven op en werd bekend door zijn uitvinding van dynamiet. In 1895 bepaalde Nobel in zijn testament dat zijn bezittingen gebruikt moesten worden om jaarlijks prijzen uit te reiken aan veelbelovende wetenschappers. Tegenwoordig wordt de Nobelprijs gegeven aan wetenschappers die baanbrekend werk hebben verricht.

Alfred Nobel.

Nobelprijzen 2003

Deze week maakten de verschillende instituten bekend wie dit jaar de Nobelprijzen voor de Geneeskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Vrede krijgen. Op 2 oktober werd al bekend gemaakt dat de Zuid-Afrikaan John Maxwell Coetzee dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 oktober 2003
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.