Je leest:

Nobelprijs Scheikunde 2007 naar oppervlaktechemicus

Nobelprijs Scheikunde 2007 naar oppervlaktechemicus

Auteur: | 11 oktober 2007

De Nobelprijs voor de Scheikunde 2007 is toegekend aan de Duitse wetenschapper Gerhard Ertl, ‘voor zijn studies naar chemische processen op vaste oppervlakken’. Ertl legde het fundament voor belangrijk onderzoek dat uiteenlopende toepassingsgebieden kent, van het begrijpen van het ontstaan van roest tot het verbeteren van de werking van industriële katalysatoren.

Is er een mooier verjaardagskado voor een wetenschapper? Op 10 oktober 2007, de dag dat Gerhard Ertl 71 jaar werd, kreeg hij een dringend telefoontje uit Stockholm. De Zweedse Akademie van Wetenschappen had hem de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend. Alléén aan hem, en dat was opmerkelijk. De laatste jaren werd de prijs van 10 miljoen Zweedse Kronen (1,1 miljoen euro) steeds aan duo’s of trio’s toegekend. Maar in dit geval krijgt Ertl alle eer.

Gerhardt Ertl tijdens een persconferentie ter gelegenheid van de toekenning van de Nobelprijs Scheikunde 2007. Ertl is emeritus hoogleraar en oud-directeur bij het gerenommeerde Fritz-Haber-Instituut in Berlijn (onderdeel van de Max Planck Gesellschaft). Beeld: Fritz Haber Institut

Ertl komt de eer toe vanwege zijn baanbrekend onderzoek naar de chemische processen aan oppervlakken. Dat is onder andere van belang gebleken voor het begrijpen van roestvorming, van processen in brandstofcellen en van de werking van katalysatoren.

Vacuümtechnieken

De experimentele procedures en de inzichten uit Ertls onderzoek zijn van belang gebleken voor zowel universitair als industrieel onderzoek. Als grondlegger van de hedendaagse oppervlaktewetenschap bouwde Ertl zijn onderzoek op rond de apparatuur en processen die ontwikkeld werden voor de productie van elektronische schakelingen in silicium (chips). Hij was één van de eersten die inzagen dat de geavanceerde vacuümtechnieken uit de halfgeleiderbranche de mogelijk boden om zeer nauwkeurig de chemische processen aan het oppervlak van materialen in kaart te brengen.

Ertl bestudeerde onder andere het Haber-Bosch proces dat gebruikt wordt om stikstof uit de lucht te binden in chemische verbindingen die als kunstmest kunnen dienen. Maar ook van de oxidatie van koolmonoxide aan het oppervlak van platina, één van de processen in de autokatalysator, legde hij de details bloot.

Geavanceerde apparatuur voor onderzoek naar oppervlakteprocessen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 oktober 2007

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.