Je leest:

Nobelprijs Geneeskunde 2007

Nobelprijs Geneeskunde 2007

Auteur: | 8 oktober 2007

De Nobelprijs voor de Geneeskunde is dit jaar uitgereikt aan de Amerikaanse biologen Mario Capecchi en Oliver Smithies en de Brit Martin J. Evans. Zij ontwikkelden de techniek om individuele genen in een proefdier aan en uit te schakelen. Met die basistechniek werden klonen en genetische modificatie mogelijk.

Capecchi, Evans en Smithies krijgen op 10 december de Nobelprijs voor de Geneeskunde 2007 uitgereikt in het Zweedse Stockholm. Het Nobel-comité reikt hen de prijs uit voor hun pionierswerk in de moderne genetica. De tien miljoen Zweedse kronen zijn 1,1 miljoen euro waard en de drie onderzoekers krijgen daar elk een derde deel van.

De drie genetici ontdekten ‘principes van het introduceren van specifieke genetische modificaties in muizen met behulp van embryonale stamcellen’. Hun werk leidde tot de ‘knockout mouse’, een muizenembryo waarin bepaalde genen inactief werden gemaakt om hun effect op ontwikkeling van de muis te bestuderen.

Met stamcellen uit muizenembryo’s ontwikkelden Capecchi, Evans en Smithies nieuwe technieken voor genetische modificatie.

Stamcellen staan centraal in het onderzoek van Capecchi, Evans en Smithies. Deze cellen zijn nog niet gespecialiseerd in een bepaalde taak in het lichaam en kunnen zich nog tot allerlei verschillende cellen ontwikkelen. De drie Nobelprijswinnaars voor de Geneeskunde ontwikkelden een techniek om individuele genen in stamcellen uit muizenembryo’s aan en uit te zetten. Ook ontdekten ze hoe ze transgeen DNA – genetische code afkomstig uit een ander organisme – makkelijker konden mengen met het DNA van de stamcel. Daardoor werden genetische modificatie en het klonen van organisme een stuk eenvoudiger dan voorheen.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 oktober 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.