Je leest:

Niveau leraren daalt

Niveau leraren daalt

Auteur: | 26 september 2006

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat leraren de komende jaren steeds minder hoog opgeleid zullen zijn. Steeds minder academici kiezen voor een baan in het onderwijs.

Van de docenten havo/vwo die ouder zijn dan 55 jaar is nog 42 procent academisch geschoold, terwijl maar 26 procent van de leraren onder de 35 jaar een academische opleiding heeft gehad. Jaarlijks verlaten meer academisch gevormde docenten het voortgezet onderwijs dan er binnen komen.

Het opleidingsniveau van personeel in het onderwijs daalt ook doordat steeds meer taken in het onderwijs uitgevoerd worden door onderwijsassistenten die op mbo-niveau werken. Bovendien daalde het aantal bevoegde leraren in het voortgezet onderwijs, van 85 procent in 2002 tot 80 procent in 2005. In 2005 was van de leraren 6 procent onbevoegd en 14 procent onderbevoegd.

Er is steeds minder belangstelling onder academici om het onderwijs in te gaan. De redenen daarvoor zijn bijvoorbeeld de relatief lage lonen en het slechte carrièreperspectief.

Tegenover de afname van het aantal academisch gevormde leraren staat juist een toename van het aantal leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo. Zo steeg het aantal vwo-leerlingen tussen 2001 en 2005 met 17%. Het zal de komende jaren steeds moeilijker worden om onderwijs op niveau aan te bieden.

SCP-publicatie 2006/19, Wie werken er in het onderwijs? Op zoek naar het ‘eigene’ van de onderwijsprofessional , Ria Vogels en Ria Bronneman-Helmers, Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau, september 2006.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 september 2006

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.