Je leest:

Nieuwe modellen voor supercomputers

Nieuwe modellen voor supercomputers

Waarom zijn bepaalde dingen zo gemakkelijk voor levende wezens en zo verschrikkelijk moeilijk voor computers? Is er misschien iets fundamenteel mis met ons model van berekening gebaseerd op lange rijen nullen en enen?

Waarom zijn bepaalde dingen zo gemakkelijk voor levende wezens en zo verschrikkelijk moeilijk voor computers? Is er misschien iets fundamenteel mis met ons model van berekening gebaseerd op lange rijen nullen en enen?

Deze vragen komen aan bod op het congres CiE 2005 New Computational Paradigms, dat van woensdag 8 tot zondag 12 juni plaatsvindt aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit congres komen bijna tweehonderd prominente onderzoekers uit 31 landen bijeen om de theoretische kant van de computermodellen van de toekomst te bespreken.

Een qubit of quantum bit wordt de bouwsteen van de kwantumcomputer, een apparaat dat verschillende scenario’s tegelijkertijd door kan rekenen. De circa 0,005 mm grote aluminium ring is gebouwd in Delft.

Computers kunnen veel: er zijn computergeanimeerde films waarin we soms echte acteurs niet van computerfiguren kunnen onderscheiden, we communiceren met anderen over de hele wereld zonder tijdverlies, en we gebruiken onze computer routinematig om dingen te doen die we een paar jaar geleden nog voor onmogelijk hielden.

Wiskundigen weten echter al tientallen jaren dat er grenzen zijn aan de ‘berekenbaarheid’ zoals wij die kennen. De Engelse logicus Alan Turing (die beroemd werd door het kraken van de Duitse Enigmacode in de Tweede Wereldoorlog) gaf in 1936 al voorbeelden van problemen die principieel onoplosbaar zijn voor machines.

DNA bestaat uit een vaste samenstelling van fosfaten, suikers, en de basenparen: Adenine en Guanine, en Thymine en Cytosine. Die vier verschillende basen kunnen gebruikt worden als de schakelaars van een computer.

Ondanks de ongekende vooruitgang in zowel software als hardware, zijn er nog steeds veel dingen die computers niet kunnen. Verrassend genoeg zijn dat soms zaken die levende wezens eenvoudig vinden: lopen, redeneren met boerenverstand, gezichtsuitdrukkingen lezen, fietsen, of een overtuigende smoes verzinnen voor het te laat komen.

Op het congres komen kwantumcomputers, membrane computing, DNA computing, en neurale netten als model voor het menselijk brein aan bod. Het congres wordt georganiseerd het Institute for Language Logic and Computation (ILLC) van de UvA.

Meer weten:

Dit artikel is een publicatie van Universiteit van Amsterdam (UvA).
© Universiteit van Amsterdam (UvA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 juni 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.