Je leest:

Nieuwe kunststof voor lichtere vliegtuigmotoren

Nieuwe kunststof voor lichtere vliegtuigmotoren

Auteur: | 24 september 2009

De kersverse hoogleraar Theo Dingemans van de Technische Universiteit Delft werkt aan een nieuwe polymeersoort met veel betere eigenschappen dan huidige generaties vezelversterkte kunststoffen. In het Delftse universiteitsblad Delta zegt hij dat de komende maanden cruciaal zijn voor de ontwikkeling in de richting van daadwerkelijke toepassing. Hij hoopt het succes te evenaren van Glare, een Delftse materiaalvinding die nu wordt toegepast in ’s werelds grootste vliegtuig, de Airbus 380.

De 44-jarige Dingemans werd deze week benoemd tot ‘Antoni van Leeuwenhoek’-hoogleraar, een positie die alleen is weggelegd voor jonge, excellente wetenschappers. De TU Delft biedt hen met zo’n leerstoel de mogelijkheid hun wetenschappelijke carrière ‘maximaal te ontwikkelen’, aldus de universiteit.

Dingemans heeft in zijn wetenschappelijke carrière een naam opgebouwd in de ontwikkeling van hoogwaardige polymeren. In de vijf jaar jaar dat hij bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa werkte vond hij een nieuw soort kunststof uit, die inmiddels is gepatenteerd. Benzeenringen zijn belangrijke bouwstenen in het nieuwe materiaal, waarvan de eigenschappen zijn in te stellen door een juiste keuze van de moleculaire architectuur.

Prof.dr. Theo Dingemans: "Wat ik vroeger met lego deed, doe ik nu met moleculen.”
Sam Rentmeester | FMAX | TUDelft

Dingemans verwacht dat het materiaal geschikt is om er onderdelen van vliegtuigmotoren mee te maken. Maar dan moet het wel bestand zijn tegen temperaturen van 200 tot 300 graden Celsius, onder hoge belasting en vele duizenden vlieguren lang. Met zijn Delftse promovendi hoopt hij dat te realiseren.

Wil het echt tot toepassing komen, dan moet hij eerst samenwerkingsovereenkomsten sluiten met de industrie en afspraken maken met Nasa over een licentie. Hij hoopt daarin de komende maanden spijkers met koppen te kunnen slaan.

Lees meer:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 september 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.