Je leest:

Nieuwe griepvaccins werken prima

Nieuwe griepvaccins werken prima

Auteur: | 22 februari 2011

We waren even bang. Toen vorig jaar de Mexicaanse griep uitbrak, vreesde de overheid dat griepvaccins te langzaam werden geproduceerd om voldoende mensen te vaccineren, omdat vaccins nog altijd met hulp van kippeneieren worden ‘gebroed’. Nieuwe vaccins doen het zonder eieren en zijn daarom sneller op voorraad. Maar zijn ze goed? Een nieuwe, grote studie, wijst erop van wel.

Dat schrijven Noel Barrett en andere medici in het tijdschrift The Lancet. De heren gaven voor het griepseizoen ruim drieduizend mensen een nieuw griepvaccin, en nog eens drieduizend een nepinjectie. De mensen met een nepinjectie kregen ruim vier keer zo vaak de griep vergeleken bij écht gevaccineerde proefpersonen. Doorgerekend betekent dit dat acht op de tien gevaccineerden dankzij de nieuwe prik werd beschermd. Dat is minstens zo effectief als de ouderwetse griepprik.

Vaccins op basis van eieren duren minstens een half jaar om op fatsoenlijke voorraad te krijgen.
CDC, Wikimedia Commons

Alle griepvaccins kosten tijd om te maken, omdat je in het begin levende virussen nodig hebt die zichzelf moeten vermenigvuldigen. Bijzonder is dat de virussen van het nieuwe griepvaccin in gekweekte cellen in een schaaltje groeien, in plaats van in kippeneieren. Vaccins via eieren kosten ongeveer zes maanden om te maken, de nieuwe op basis van kweekcellen slechts drie à vier maanden. Dat betekent dat wetenschappers sneller kunnen reageren op een nieuwe griepepidemie.

Een ander nadeel van eiervaccins is dat er minimale resten van kippeneieren in kunnen zitten. Dat geeft bij sommige mensen een allergische reactie. Of het nieuwe celkweekvaccin van Barrett een allergische reactie kan geven is onduidelijk, maar uit eerdere proeven blijkt dat bijwerkingen niet erger zijn dan bij ouderwetse vaccins. Overigens is Barretts vaccin gemaakt op basis van levercellen van de Ethiopische meerkat, een apensoort; of daarvan resten overblijven in het vaccin, is vooralsnog onduidelijk.

Omdat Barrett en zijn collega’s werken bij het bedrijf Baxter, dat belang heeft bij het verkopen van de vaccins, is de proef extra streng opgezet om beïnvloeding door Baxter op de resultaten te voorkomen. De onderzoekers waren daarom verplicht het experiment dubbelblind uit te voeren. Dat betekent dat de artsen die de prik uitdeelden niet wisten of ze een echte griepprik gaven of een nepprik. Ook de onderzoekers die de gegevens over bijwerkingen en vaccineffectiviteit berekenden, wisten niet van welke groep ze dat deden. Pas aan het eind kwam onder toezicht van de redactie van The Lancet de rest samen.

Zie ook

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/griep.atom", “max”=>"6", “detail”=>"minder"}

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.