Je leest:

Nieuwe genen voor hart- en vaatziekten

Nieuwe genen voor hart- en vaatziekten

Auteur: | 8 maart 2011

Een internationaal onderzoeksteam heeft dertien nieuwe genen gevonden die een rol spelen bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het merendeel van die genen werkt via nog onbekende mechanismen, schrijven de wetenschappers in Nature Genetics.

Hart- en vaatziekten ontstaan bijna altijd door een complex samenspel van leefstijlfactoren en genetische factoren. Dat ongezonde gewoonten als roken of veel vet eten ervoor kunnen zorgen dat de bloedvaten dichtslibben, is bij veel mensen wel bekend. Maar de rol van genetische factoren in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten is nog onderbelicht.

Wikimedia Commons, vrijgegeven in het publieke domein

Dat is ook niet zo gek: het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Ergens tussen de 25.000 genen van de mens zitten er een paar die er bij patiënten met hart- en vaatziekten net iets anders uitzien. Om die afwijkende genen te kunnen vinden, heb je een hele grote groep proefpersonen nodig. Waar vind je die? Een internationaal team van wetenschappers, waarin meer dan honderd onderzoeksinstituten samenwerkten, heeft dat probleem opgelost door de data van veertien eerder uitgevoerde studies bij elkaar te leggen.

Bij de wortel aanpakken

Op die manier hadden de wetenschappers de beschikking over een onderzoeksgroep van zo’n 140.000 Europeanen, waarvan ongeveer een derde last had van hart- en vaatziekten. Met behulp van die enorme groep konden de wetenschappers de eerder aangetoonde relatie tussen tien verschillende genen en hart- en vaatziekten opnieuw in kaart brengen. Bovendien vonden zij dertien nieuwe genen die nog nooit eerder in verband zijn gebracht met het ontstaan van hartklachten.

Het merendeel van die genen heeft niks te maken met de bekende risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld een verhoogd cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk. Dat betekent dat de nieuwe genen werken via voor ons nog onbekende mechanismen.

De volgende stap in het onderzoek zal volgens de wetenschappers vooral draaien om het ophelderen van zulke mechanismen. Zijn die eenmaal bekend, dan wordt het wellicht mogelijk om medicijnen te ontwerpen die zich specifiek richten tegen genen die het ontstaan van hartklachten bespoedigen. En dat is hard nodig want de huidige medicijnen richten zich uitsluitend op het remmen van risicofactoren, en pakken hart- en vaatziekten niet bij de wortel aan.

Bron

Heribert Schunkert e.a. Large-scale association analysis identifies 13 new susceptibility loci for coronary artery disease Nature Genetics, 6 maart 2011

Lees meer over hart- en vaatziekten op Kennislink

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/hart/vaatziekten/index.atom?m=of", “max”=>"8", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 maart 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.