Je leest:

Nieuwe dinosauriër verbindt Azië en Amerika

Nieuwe dinosauriër verbindt Azië en Amerika

Auteur: | 27 oktober 2007

Een 24 jaar geleden gevonden nieuwe dinosauriër van slechts een meter hoog blijkt verwanten te hebben in Azië en Noord-Amerika. Dat kan alleen als er ongeveer 80 miljoen jaar geleden een landbrug bestond tussen de twee continenten.

Onderzoekers hebben in Noord-Amerika een bijzondere, nieuwe dinosauriërsoort ontdekt: Cerasinops hodgskissi. Cerasinops hodgskissi heeft kenmerken van zowel Noord-Amerikaanse als Aziatische verwanten. Dit betekent dat de nieuwe soort een verbinding vormt tussen de Noord-Amerikaanse en Aziatische soorten. Het was dus destijds mogelijk om via Alaska over de Bering landbrug naar Azië te lopen en andersom.

De ligging van de staat Montana in de Verenigde Staten, waar de nieuwe dinosauriër is gevonden. Bron: Wikipedia

Cerasinops hodgskissi behoort tot de Ceratopsia, een groep die wordt gekenmerkt door hoorns op hun kop. Het prehistorische reptiel uit het verre verleden werd gevonden in de staat Montana in de Verenigde Staten.

Deze Triceratops uit het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen behoort tot ook tot de Ceratopsia. Bron: Wikipedia

Ze stierven waarschijnlijk uit door een meteorietinslag bij Yucatan in Mexico. Cerasinops hodgskissi leefde ongeveer 80 miljoen jaar geleden in de geologische Krijt periode. Dit hebben de onderzoekers kunnen vaststellen aan de hand van het gesteente waarin Cerasinops hodgskissi is gevonden en door bestudering van de botten van het skelet zelf. Een levend exemplaar woog slechts 14-18 kilogram, stond op twee benen en was een meter hoog.

Het onderzoeksteam is druk bezig met een vergelijkbare dinosauriëropgraving in Mongolië. Bron: montana.edu

Het fossiel is overigens al 24 jaar geleden gevonden. Toen kon er nog geen naam aan worden gegeven omdat er geen specialist beschikbaar was. Ook kostte het veel tijd om het dinosauriërskelet te bevrijden uit het zeer harde gesteende.

Referentie:

Brenda J. Chinnery en John R. Horner. 2007. A new neoceratopsian dinosaur linking North American and Asian taxa. Journal of Vertebrate Paleontology 27(3): 625–641.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 oktober 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.