Dat schrijven Matthew Frontini en zijn collega’s in het tijdschrift Nature Biotechnology. Waarom zou je bloedvaatjes willen laten groeien? Wel, mensen hebben soms op bepaalde plekken van hun lijf een slechte doorbloeding. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals bloedpropjes of het dichtslibben van aderen. Eén van de meest voorkomende gevallen is een zwakke doorbloeding van armen of benen.

Frontini deed zijn ontdekking toen hij in hun laboratorium zag dat bij de aanleg van spiercellen rondom bloedvaten het gen FGF9 actiever wordt. Van dat gen is al wat langer bekend dat het nodig is om bindweefsel te laten groeien, oftewel het vlees dat je organen, skelet, spieren en bloedvaten bij elkaar houdt. En het blijkt ook bloedvaten hun stevigheid te geven.
Het lukte onderzoekers al eerder om piepkleine bloedvaten – ook wel haarvaten – te laten groeien door de werking van een ander gen, namelijk FGF2, op te schroeven. Maar helaas: ook al groeien de vaatjes dan wat beter, de uitwerking was meestal maar van korte duur.
Toen Frontini echter niet alleen FGF2, maar ook zijn nieuwe ontdekking FGF9 op een hoger pitje zette, bleken de nieuwe bloedvaten in zijn celkweek-laboratorium langer te overleven. En niet alleen dat, maar de bloedvaten organiseren zichzelf ook logischer en zijn stabieler dan wanneer je ze enkel met FGF2 had laten groeien. Dat komt met name doordat de dunne spiertjes rondom de vaten zich veel beter ontwikkelen.

Om te testen of de nieuwe FGF9-bloedvaten ook in de praktijk – bij een slechte doorbloeding – zouden kunnen helpen, probeerde de bioloog de nieuwe techniek uit op muizen met slechte doorbloeding in een achterpootje. Dat bleek goed te werken. Na een behandeling bleven de nieuwe bloedvaten, die inderdaad het pootje weer van zuurstof voorzagen, minstens een maand in leven. Het viel Frontini op dat ook in de knaagdiertjes de nieuwe bloedvaten zichzelf beter organiseerden.
Wanneer de nieuwe manier van bloedvaatjes kweken voor mensen klaarligt, is nog niet duidelijk. Eerst moet Frontini’s techniek ook op veiligheid worden getest.
Zie ook:
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/bloed.atom", “max”=>"6", “detail”=>"minder"}
Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl