Je leest:

Nieuw implantaat lost vanzelf op in lichaam

Nieuw implantaat lost vanzelf op in lichaam

Auteur: | 28 september 2012

Amerikaanse wetenschappers hebben een elektronisch implantaat gemaakt dat na verloop van tijd vanzelf oplost in het lichaam. Het implantaat werd bij muizen en ratten al ingezet om wondinfectie na een operatie te voorkomen. Maar de nieuwe techniek kent nog veel meer mogelijkheden.

Het implantaat is gemaakt van materialen die relatief snel oplossen in water of andere lichaamsvloeistoffen. Als basis gebruikten de Amerikanen een flinterdun plakje silicium. Daarop bevestigden zij verschillende elektrische componenten zoals sensoren, gemaakt van magnesium of magnesium oxide. Het geheel werd ingepakt in zijde. Dat omhulsel is erg belangrijk omdat de structuur van zijde uiteindelijk bepaalt hoe snel het implantaat oplost in zijn omgeving. Dit kan variëren van enkele minuten tot weken en zelfs jaren.

Het oplosbare implantaat wordt ingebracht onder de huid van een rat.
Beckman Institute, University of Illinois

Kleine restjes

Om iets van de mogelijkheden van hun oplosbare implantaat te laten zien brachten de Amerikanen het in bij een aantal pas geopereerde muizen en ratten. In de dagen na een operatie is de kans op wondinfectie groot. Het implantaat was in staat het gebied rond de wond te monitoren en, mocht dat nodig zijn, bacteriedodende medicijnen af te geven.

Na twee tot drie weken bekeken de wetenschappers de wonden van de knaagdieren opnieuw. Er waren geen tekenen van infectie zichtbaar. En het implantaat zelf? Daar was nauwelijks nog iets van over. De Amerikanen troffen alleen wat kleine restjes zijde aan. Maar ook die zullen na nog een aantal dagen of weken vanzelf verdwijnen, zo schrijven zij in het blad Science.

In dit voorbeeld loste het implantaat op doordat het een bepaalde tijd aanwezig was geweest in lichaamsvloeistof. Volgens de wetenschappers is dat echter niet de enige manier waarop het implantaat zijn functie kan verliezen. Ook veranderingen in temperatuur, stralingsniveau, pH of andere omgevingsfactoren zouden een trigger kunnen zijn om het implantaat te laten oplossen.

Implantaat deels opgelost in een paar druppels water.
Beckman Institute, University of Illinois

Praktisch en afvalbesparend

En dat maakt het oplosbare implantaat geschikt voor veel meer doeleinden dan uitsluitend medisch. Zo zou het implantaat bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als sensor, om een aantal maanden lang de luchtvervuiling in een stad te meten. Na zijn diensttijd lost de sensor vanzelf op zonder daarbij schadelijke stoffen achter te laten in het milieu. Erg praktisch, want de wetenschappers die de data hebben verzameld hoeven dan niet de hele stad door om hun gebruikte sensoren weer op te halen.

Een andere veelbelovende toepassing zien de Amerikanen in consumentenelektronica die meestal maar een beperkte tijd mee hoeft te gaan, zoals bijvoorbeeld de elektronica in mobiele telefoons. Het implantaat kan het in zo’n toestel een paar jaar uithouden en daarna eenvoudig worden opgelost. Dat bespaart volgens de wetenschappers een hoop afval.

In de komende jaren gaan de Amerikanen hun oplosbare implantaat verder verfijnen en testen in verschillende situaties. En wie weet vinden we het daarna terug in het milieu, het ziekenhuis en de nieuwste smartphones.

Bron:

Suk-Won Hwang e.a., A physically transient form of silicon electronics, Science, 28 september 2012

Zie ook:

Lees meer over medische implantaten op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/implantaat.atom", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Lees meer over medische implantaten op Wetenschap24:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 september 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.