Oeps: Afbeelding met id 135561 niet gevonden.
Ingenieursbureau DHV staat op het punt om Nereda zuiveringstechnologie in licentie te verkopen aan Brazilië. Eerder gebeurde dat aan Zuid-Afrika en Polen. Dat verklaarde Helle van der Roest van DHV deze week tijdens de opening van de eerste Nereda rioolwaterzuiveringsinstallatie in Epe door prins Willem-Alexander.
Een medewerker van het Waterschap Veluwe die betrokken is bij het concept, legt uit waarom het waterschap zoveel verwacht van de waterzuivering Nereda. De voordelen van de nieuwe zuiveringstechniek zijn volgens de makers indrukwekkend; 30 procent minder energie, 75 procent minder ruimtegebruik, de operationele kosten liggen 25 procent lager en het water is schoner dan bij een traditionele installatie.
Korreltechnologie
Het afvalwater uit de persleidingen wordt in de waterzuivering eerst ontdaan van grof vuil. Door in één reactor de juiste procescondities te scheppen, groeien de bacteriën niet meer in vlokken, maar in korrels.
De aërobe bacteriën in compacte slibkorrels die Nerada inzet, hebben door hun samenstelling een zuurstofrijke buitenkant en een zuurstofarme kern. Daardoor zijn er meerdere zuiveringscondities en vinden er meerdere zuiveringsstappen in één korrel plaats. Dat scheelt een waterzuivering veel ruimte want in een gangbare zuiveringsinstallatie vinden het zuurstofrijke en het zuurstofarme proces in meerdere tanks plaats. Die aanpak versimpelt en verkort het zuiveringsproces aanzienlijk.
De slibkorrels leveren daarnaast ook nog eens grondstof waarmee bioplastic kan worden gemaakt. De zuivering vindt plaats in een korrel in één reactor. Klik hier voor een factsheet van het zuiveringsproces. Milieubiotechnoloog van de TU Delft Mark van Loosdrecht en zijn team hebben inmiddels verschillende nationale en internationale prijzen ontvangen voor de technologie die is vernoemd naar een klassieke Griekse waternimf die symbool staat voor ‘puur en onberispelijk’.
Waterkennis exporteren
De resultaten van het grootschalige Nationale Nereda Onderzoeksprogramma (NNOP) en de onderzoeken van de TU Delft, DHV, STOWA en zes waterschappen moeten de komende jaren in klinkende munt worden omgezet. De levering van de software die zorgt voor de goede zuiveringsresultaten en het lagere energieverbruik, levert de gebruikers ook de nodige besparingen op. In Nederland zijn al Nereda-installaties in aanbouw in Vroomshoop en Dinxperlo. Verder komt er een grote installatie in het Groningse Garmer Wolden. Ingenieursbureau DHV is als patenthouder van Nereda de exporteur van de technologie.
Afval wordt bioplastic
Nereda levert kan zelfs concreet geld op leveren. De slibkorrels bevatten na gebruik 10% tot 15% alginaat, dat normaal gesproken uit algen wordt gewonnen. Alginaat is een polymeer dat bestaat uit mannuronzuur (M), guluronzuur (G) en combinaties van de twee (MG). Deze bioplastic kan in verschillende industrieën mogelijk worden gebruikt. De kosten om een kilo alginaat te produceren liggen op 1 à 2 euro per kilo, terwijl een kilo van de Nereda-kwaliteit op de wereldmarkt een veelvoud daarvan op zou kunnen leveren.
Meerdere instellingen in Delft hebben aan het Neredaconcept gewerkt. Verspreid door de gehele TU Delft, en bij de collega’s van UNESCO-IHE, Deltares en het KWR Watercycle Research Institute (Nieuwegein) zit een schat aan kennis over het thema “water in de stad”. Het Delft Urban Water Centre wil die kennis bundelen.