Je leest:

Nepfossielen in Chinese musea

Nepfossielen in Chinese musea

Auteur: | 27 december 2010

Om een leuk zakcentje bij te verdienen, vervalsen en knutselen sommige Chinezen fossielen aan elkaar. Een rijke meneer trapt erin en koopt het fossiel. Soms komen zelfs wetenschappers er niet achter en verschijnt het fossiel als een nieuwe soort in de vakliteratuur. Goed opgeleide paleontologen en preparateurs zijn daarom broodnodig.

Misschien wel het land waar de belangrijkste fossielen in worden gevonden op het moment. Net als de economie van China, groeit ook het aantal gevonden fossielen explosief. De meeste fossielen worden gevonden door boeren op het platteland, ook fossielen die van groot belang zijn voor de wetenschap. Een deel ervan blijkt echter nep te zijn, of uit een samenraapsel van meerdere fossielen te bestaan.

Hoe groot het probleem is kwam aan het licht in de jongste uitgave van Science. In zijn verhaal stelt Richard Stone dat deze ‘fossielen’ een steeds groter probleem vormen. Zelfs zo groot dat mogelijk 80% van de mariene fossielen in de Chinese musea veranderd zijn of bestaan uit meerdere aan elkaar geplakte fossielen.

Namaak

Veranderen op zichzelf maakt misschien niet zoveel uit als vermeld zou worden dat een deel nep is. Dat is helaas in lang niet alle gevallen zo. Een klein deel van de Chinese boeren zien in de fossielen een aardig zakcentje. Zijzelf of één van hun bekenden zijn in staat twee incomplete individuen van een fossiel aan elkaar te knutselen op zo’n manier dat het als één compleet individue verkocht kan worden. Waarom? Fossielen zijn bijna altijd incompleet en leveren daarom minder op. Daarnaast worden missende delen van het fossiel nagemaakt.

Een fossiel van het zeereptiel Ichthyosaurus breviceps. Soorten behorend tot de orde van de Ichthyosauria kwamen voor vanaf 245 tot 90 miljoen jaar geleden.
Creative Commons

Beide methoden lijken soms zó echt dat zelfs wetenschappers ze niet als vals bestempelen. Datzelfde geldt voor Chinese musea (en wellicht ook voor musea buiten China die Chinese fossielen exposeren). Een paar voorbeelden.

In het Geologisch Museum van China in Peking hangt een Ichthyosaurus die uit twee individuen bestaat. Lu Liwa, directeur van dat deel van het museum dat over fossielen gaat, ziet er geen probleem in. “Je kan het als een soort model zien,” zegt hij in Science. Li Chun van het Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology in Peking vindt dit echter misleidend. In hetzelfde museum liggen ook dinosauruseieren waarvan een deel nep is. Het museum zal in de toekomst wel aangeven dat niet alles echt is.

De jachtluipaard Acinonyx jubatus.
Creative Commons

De namaakpraktijken raken ook de wetenschap. Er zijn bijvoorbeeld claims dat zeereptiel genaamd Typicusichthyosaurus tsaihuae uit China ‘gemaakt’ is. De auteurs van het wetenschappelijke verhaal waren niet bereikbaar voor commentaar. Wellicht het spectaculairste recente voorbeeld is van een 2,5 miljoen jaar oude (fossiele) jachtluipaard uit China. Het zou hier gaan om de meest primitieve jachtluipaard tot nu toe; gepubliceerd in het wereldbekende wetenschapsblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) in 2009. De Chinees Deng Tao (IVPP) zag meteen dat bot én pleister waren toegevoegd. Deng zond een brief naar PNAS, maar zonder succes. De redactie van het wetenschapsblad wilde er niet aan.

Oplossingen?

Omdat de verkoop van bepaalde fossielen zo lucratief is, blijft het probleem van vervalsen waarschijnlijk bestaan, ondanks nieuwe wetgeving die in januari 2011 ingaat met als doel fossielen van grote (wetenschappelijke) waarde te beschermen. Het opgraven van deze fossielen zonder toestemming van het Chinese landministerie kan een boete opleveren van $1,5 miljoen.

Eén oplossing voor de Chinese musea zou zijn door nauwer samen te gaan werken met wetenschappelijk opgeleide paleontologen. Weinig musea hebben nu een paleontoloog in dienst. Een laatste belangrijke punt is om goede preparateurs van fossielen op te leiden. Zij kunnen bijvoorbeeld de nepfossielen herkennen. Goed opgeleide paleontologen zijn dus onmisbaar voor musea. Hiermee wordt onder meer dat het vertrouwen in de wetenschap daalt vanwege nepfossielen in het museum.

Referenties:

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 december 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.