Je leest:

Nederlandse scholieren heel tevreden over hun leven

Nederlandse scholieren heel tevreden over hun leven

Nederlandse scholieren van 11-15 jaar zijn zeer tevreden met hun leven. Uit een vergelijkend onderzoek in 41 West-Europese en Noord-Amerikaanse landen, komen Nederlandse jongeren zelfs als meest tevreden uit de bus. Jongeren hebben over het algemeen heel goed contact met hun ouders. Ze hebben relatief veel vrienden en kunnen goed met die vrienden praten.

Dit blijkt uit het vijfde internationale onderzoek onder 204.000 jongeren (11, 13 en 15 jaar) van de World Health Organization (WHO) in de periode 2005-2006. Het rapport werd op 18 juni wereldkundig gemaakt. Het Nederlandse deel van het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Nederland nam in 2005 voor de tweede keer deel aan dit onderzoek. Net als vier jaar geleden scoort de Nederlandse schooljeugd in dit onderzoek hoog op veel sociale indicatoren. Het algehele beeld is, net als vier jaar geleden, opnieuw zeer positief. Nederlandse ouders zijn volgens hun kinderen erg betrokken en voeden hun kinderen goed op. ‘We mogen concluderen dat wij in een land wonen waar het plezierig opgroeien is voor de meeste jongeren’, stellen de betrokken onderzoekers professor Wilma Vollebergh en professor Tom ter Bogt van de Universiteit Utrecht op grond van deze internationale studie. Het onderzoek naar crossnationale verschillen geeft een sterke beweging aan in de richting van minder ongezond gedrag en tegelijkertijd ook meer risicogedragingen.

Alcoholgebruik afgenomen

In Nederland is de meest opvallende uitkomst dat, in vergelijking met vier jaar geleden, het alcoholgebruik is afgenomen. Dat geldt vooral bij de jongste groepen jongeren. Het resultaat hiervan is dan ook, dat de Nederlandse jongeren niet meer in de top drie van Europa staan. Nederlandse jongeren zijn niet langer de zuipschuiten van Europa. Ook roken de jongeren in Nederland minder dan in andere landen. Terwijl het gebruik van cannabis in Noord-Amerika het meest voor komt, staat ons land toch ook hoog op de lijst.

School

De Nederlandse jongeren oordelen opvallend positief over school. Zij vinden school leuk en een plezierige plek. Ze vinden dat hun klasgenoten aardig en behulpzaam zijn en er wordt relatief weinig gepest. Opvallend is bovendien dat jongeren veel minder druk ervaren van school dan hun leeftijdgenoten in andere landen.

Gezond eten

De consumptie van gezond voedsel is over het algemeen toegenomen. Ook de leefstijl van de Nederlandse jongeren is redelijk gezond; de meeste scholieren ontbijten elke dag. Bovendien bewegen de meeste Nederlandse meisjes en jongens voldoende. Wel kijken Nederlandse jongeren dagelijks meer televisie dan veel van hun leeftijdsgenoten in andere landen. Wereldwijd zijn veel meisjes ontevreden over hun lichaam en houden zich aan een dieet. Ook de Nederlandse meisjes vinden zichzelf relatief vaak te dik, maar in ons land zijn er relatief weinig meisjes op dieet.

Factsheet van WHO over het onderzoek (Eng)

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Universiteit Utrecht (UU).
© Universiteit Utrecht (UU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 juni 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.