Je leest:

Nederlandse overleden aan marburgvirus

Nederlandse overleden aan marburgvirus

Auteur: | 11 juli 2008

De Nederlandse toeriste die in Oeganda het zeldzame marburgvirus opliep, is overleden. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Honderd mensen staan onder medische controle om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het marburgvirus heeft in 50 tot 80% van de gevallen een dodelijke afloop. Er is geen medicijn voor.

Een 40-jarige toeriste uit Bakel is op de intensive care van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) overleden aan het marburgvirus. Ze liep dat hoogstwaarschijnlijk op tijdens een bezoek aan Python Cave in Oeganda, een grot met een grote vleermuispopulatie. Vleermuizen zijn volgens onderzoekers de dragers van het virus, dat wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen. De vrouw werd in de grot aangevlogen door zo’n vleermuis, maar had geen bijtwonden.

Het marburgvirus, 100.000 keer vergroot. bron: CDC / Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D.

Het marburgvirus lijkt sterk op het Ebolavirus en veroorzaakt koorts, hoofdpijn, uitslag en in latere stadia bloedingen en gestoorde leverfunctie. In 50 tot 80% van de gevallen heeft een marburginfectie de dood tot gevolg. De laatste grote marburgepidemie brak in 2005 uit in Angola. Het virus werd ontdekt in 1967, toen labmedewerkers (voornamelijk in het Duitse Marburg) de ziekte opliepen na contact met weefsel van apen. Verder onderzoek toonde aan dat het virus waarschijnlijk ook overleeft in vleermuispopulaties.

Toezicht

Honderd mensen die met de toeriste in contact zijn geweest, staan onder medisch toezicht om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Onder hen zijn 45 medewerkers van een kliniek in Helmond en 50 medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is de kans op besmetting zeer gering.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft ondertussen afgeraden de vleermuisgrotten in Oeganda te bezoeken. Ook het RIVM raadt bezoek aan de grotten af.

Achtergrondinformatie

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 juli 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.