Je leest:

Nederlandse minilabs op Antarctica

Nederlandse minilabs op Antarctica

Auteur: | 20 april 2012

Eindelijk heeft Nederland een laboratorium op Antarctica. Begin deze maand zijn er drie Nederlandse minilaboratoria aangekomen op hun bestemming, de Britse basis Rothera. Samen met een vierde minilaboratorium vormen ze het nieuwe Nederlandse Gerritszlaboratorium.

Nederlandse Minilabs worden uit de Britse ijsbreker Shackleton gehesen.
NWO/Adam Bradley, British Antarctic Survey

Op maandagavond 2 april werden de minilaboratoria uit de Britse ijsbreker Shackleton gehesen. Eerder al heeft een bouwploeg het docking station voor de laboratoria gebouwd. Het docking station levert stroom uit zonnepanelen voor de vier minilaboratoria. De labs zijn met een takel in het docking station ‘geklikt’. Het wetenschappelijk onderzoek in de minilabs is gericht op klimaatverandering, glaciologie, mariene ecologie en oceanografie. Het NWO (Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek) werkt in het poolonderzoek samen met de British Antarctic Survey (BAS). De Nederlandse units heten het Gerritszlaboratorium, naar de Nederlander Dirck Gerritszoon Pomp die waarschijnlijk als eerste Nederlander Antarctica heeft gezien. We hebben een timelaps van de opbouw van de basis. NWO heeft een speciale Poolpagina met details en updates over de onderzoeken. Om een indruk te krijgen van de werkomstandigheden van de onderzoekers kijken we even naar een filmpje over Brits onderzoek naar de heersers van Antarctica.

Het onderzoekswerk in het Gerritszlaboratorium start wanneer het zomerseizoen in het Zuidpoolgebied weer aanbreekt (voor ons de komende winter). De aanwezigheid van Nederland in Antarctica is een uitvloeisel van het eerdere International Polar Year en het bezoek van het kroonprinselijk paar aan Rothera in 2009. Het Ministerie van OCW leverde een groot deel van de extra financiële middelen voor het Dirck Gerritszlaboratorium. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 april 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.