Je leest:

Nederlandse instituten observeren samen het klimaat

Nederlandse instituten observeren samen het klimaat

Auteur: | 20 mei 2002

Op donderdag 23 mei gaan acht in Nederland gevestigde instituten, waaronder ESA, een overeenkomst aan. De samenwerking moet leiden tot CESAR, een nationaal observatorium van de atmosfeer.

CESAR staat voor Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research. Het observatorium is gevestigd op de KNMI-locatie in Cabauw. Naast ESA en het KNMI zijn de Technische Universiteit Delft, het RIVM, het ECN, de Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen Universiteit en Researchcentrum en TNO bij de samenwerking betrokken.

CESAR – onderzoek naar o.a. wolken

Doel van de samenwerking is om de ontwikkeling van het klimaat beter te volgen, te begrijpen en te voorspellen. Slechts op enkele andere plaatsen ter wereld is een vergelijkbare diversiteit aan hoogwaardige meetinstrumenten en -technieken op één locatie aanwezig. In Europa is CESAR zelfs uniek.

Het wetenschappelijk onderzoek van het observatorium is gericht op klimaatverandering, en in het bijzonder de rol van de atmosfeer daarin (wolken, straling, stofdeeltjes, broeikasgassen). De meetgegevens zullen gebruikt worden als ondersteuning voor milieu- en klimaatbeleid. Ook kan beter worden toegezien op de naleving van internationale afspraken, zoals het Kyoto-protocol.

CESAR zal onderdeel worden van een op te richten internationaal netwerk van observatoria. Tevens geeft CESAR gestalte aan de aanbeveling van het Intergovernmental Panel on Climate Change om meer aandacht te geven aan systematische waarnemingen van het klimaatsysteem.

Dat acht instituten met hun eigen expertise in CESAR samenwerken heeft een duidelijke meerwaarde. Gecoördineerde observaties op één locatie leveren meer informatie op dan verspreide waarnemingen. Dat is ook de ervaring van CESAR-partners die al eerder samenwerkten in onderzoeksprojecten in het kader van het Nationaal Onderzoek Programma Mondiale Luchtverontreiniging en Klimaatverandering. Deze ‘sensorsynergie’ maakt de ontwikkeling van allerlei nieuwe observatietechnieken mogelijk die ook toegepast kunnen worden in toekomstige satellietmissies.

Observaties en onderzoek van CESAR-partners zal leiden tot betere rekenmodellen om het klimaat te voorspellen. Daarmee wordt een steviger basis gelegd voor het nationale en internationale klimaat-en milieubeleid.

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 mei 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.