Je leest:

Nederlanders danslustig volkje

Nederlanders danslustig volkje

Auteur: | 16 november 2006

De meeste Nederlanders houden op zijn tijd wel van een dansje. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zich op de dansvloer waagt.

Nederlanders dansen graag. 42 procent van de Nederlanders danst. 30 procent doet dit slechts incidenteel en 12 procent waagt zich zelfs iedere maand op de dansvloer. Vooral vrouwen en jongeren dansen geregeld. Incidentele dansers wagen zich vooral op de discodansvloer. De meer geroutineerde dansers zijn vaak lid van een vereniging of volgen danslessen. Niet alleen het klassieke stijldansen, maar ook street dance en moderne dans zijn erg in.

Dansen is niet alleen een leuke hobby, maar ook een goede manier om contacten te leggen. Hoe vaker mensen dansen, des te vaker gaan zij met vrienden of alleen dansen en ontmoeten ze mensen op de dansvloer. Mensen die niet zo vaak dansen, doen dat meestal met hun partner.

De meeste mensen zien dansen niet als sport. Dit is een beetje misleidend want van de mensen die regelmatig aan sport doen, voldoet 60 procent aan de bewegingsnormen van de overheid. Door het ministerie van VWS worden als beweegnormen voor een goede gezondheid de volgende normen gehanteerd: Minimaal vijf dagen per week een half uur matig intensief bewegen of drie keer per week 20 minuten intensief bewegen. We weten natuurlijk niet of dansende mensen gewoon hele actieve mensen zijn, maar duidelijk is dat een dansje op z’n tijd in ieder geval geen kwaad kan!

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 november 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.