Je leest:

Nederland verliest aantrekkingskracht

Nederland verliest aantrekkingskracht

Auteur: | 29 november 2006

Nederland verliest zijn aantrekkingskracht voor buitenlandse investeerders en zakt naar de zevende plaats op de zogeheten globaliseringsindex. Een jaar geleden stond Nederland nog op de vijfde plaats. Die plek is nu ingenomen door Denemarken. Op de eerste plaats staat wederom Singapore, een land dat op alle punten goed scoort en dus ook veel buitenlands kapitaal aantrekt.

Dat Nederland twee stappen terug doet op de globaliseringsindex van consultantbureau A.T. Kearney en het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy is niet alarmerend. De internationale handel bloeit en Nederland doet aardig mee als het gaat om deelname aan internationale organisaties en vredesmissies in het buitenland. Het jaarlijkse onderzoek meet verder onder meer het internetgebruik en economische groei.

De Globaliseringsindex: Nederland is t.o.v. vorig jaar gezakt van de vijfde naar de zevende plaats. Absolute koploper is nog steeds Singapore.

Tot zover is er niets aan de hand. Maar als het gaat om het aantrekken van buitenlandse investeerders duikelt Nederland opeens naar de 52-ste plaats. “Dat betekent dat 51 andere landen aantrekkelijker zijn om in te investeren” zegt Wim Plaizier van de Nederlandse vestiging van A.T. Kearney.

Infrastructuur

Nederland legt het af tegen landen als Zuid-Afrika, de Filippijnen en Sri Lanka als het gaat om het aantrekken van buitenlands kapitaal. Dichter bij huis scoren Ierland, Denemarken, Spanje en Roemenië een stuk beter. Volgens Wim Plaizier zijn er meerdere redenen waarom Nederland minder buitenlandse investeerders naar zich toe trekt: “De infrastructuur is een belangrijk aspect. Ik denk dat we de afgelopen jaren qua infrastructuur erg op achteruit zijn gegaan.” Nederland scoort volgens Plaizier ook minder omdat we te weinig investeren in onderwijs.

Eén van de redenen waarom Nederland minder buitenlandse investeerders naar zich toe trekt volgens Wim Plaizier van de Nederlandse vestiging van het internationale consultantbureau A.T. Kearney: “De infrastructuur is een belangrijk aspect. Ik denk dat we de afgelopen jaren qua infrastructuur erg op achteruit zijn gegaan.”

Maar er is meer aan de hand. Volgens Plaizier zijn bedrijven ook minder geïnteresseerd in Nederland omdat het steeds moeilijker is geworden om buitenlands personeel aan te trekken. Het Nederlandse emigratiebeleid is flink aangescherpt de afgelopen jaren. Ondernemingen en dus ook buitenlandse bedrijven hebben steeds meer moeite om personeel uit het buitenland aan te trekken. A.T. Kearney loopt daar zelf tegenaan als het gaat om het aantrekken van buitenlandse consultants. Maar ook andere bedrijven, zoals Cisco, IBM en Philips klagen hierover.

Steeds meer bedrijven verplaatsen hun activiteiten, inclusief onderzoek en innovatie, naar het buitenland. Plaizier verwacht dat Nederland verder zal zakken in de komende jaren.

Opkomende markten

Landen als China en Brazilië, opkomende markten, hebben de stijgende lijn te pakken binnen de index. Toch staan ze niet zo hoog als menigeen denkt: op de 51ste en 52ste plaats. Plaizier verklaart dat doordat “de index kijkt naar in hoeverre een land helemaal meedoet in de internationale economie. Landen als China en Brazilië zijn heel erg bezig om zichzelf te ontwikkelen, dat doen ze heel snel, dus ze hebben een grote economische groei. Maar ze zijn nog niet erg globaal ingesteld.”

Dit artikel is een publicatie van Radio Nederland Wereldomroep (RNW).
© Radio Nederland Wereldomroep (RNW), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 november 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.