Je leest:

Nederland griept een beetje

Nederland griept een beetje

Uit de Grote Griepmeting blijkt dat het aantal grieperige Nederlanders de afgelopenn weken is gestegen. Ook het NIVEL geeft aan dat ongeveer 40 op de 100.000 mensen zich grieperig voelen. Misschien is er een wintergriepepidemie op komst?

Nederland griept een beetje. Op de website van de Grote Griepmeting is te zien dat het percentage griepachtige ziekteverschijnselen met name de afgelopen week is gestegen. Ook het aantal nieuwe gevallen op een dag vertoont een toename. Dit kan een voorbode zijn voor een epidemie van wintergriep.

Van de omringende landen rapporteren Ierland, België, Zwitserland, Spanje, Griekenland, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Portugal en Roemenië een toename in het aantal griepgevallen. In Luxemburg en Schotland lijkt de griep weer wat op zijn retour.

Ongeveer 40 op de 100.000 mensen voelt zich grieperig in week 4 van dit jaar. Een voorbode van een wintergriepepidemie?

Het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezonheidszorg (NIVEL) meldde in week 3 dat 41 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden werden gerapporteerd door peilstations van huisartsen. In week 4 bleef dit min of meer gelijk op 40 op de 100.000 inwoners. Het aantal influenza-achtige ziektebeelden is iets boven normaal in heel Nederland. Van een epidemie is pas sprake als het aantal gevallen stijgt boven 60 op de 100.000 inwoners.

Op dit moment is de jongste leeftijdsgroep van 0 – 4 jaar het meest getroffen. Het influenza-achtig ziektebeeld werd afgelopen weken ook relatief vaak gezien in de oudste leeftijdsgroep.

Aan de Grote Griepmeting doen ruim 27.000 vrijwilligers mee in Nederland, Vlaanderen en Portugal. De website verschaft informatie over griep en verkoudheid en brengt ook de verspreiding van het influenza-achtig ziektebeeld in kaart.

Griepmetingen in Nederland:

Dit artikel is een publicatie van Grote Griepmeting.
© Grote Griepmeting, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 februari 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.