Je leest:

Natuurlijk naakt

Natuurlijk naakt

Volgens de Naturisten Federatie Nederland stijgt het aantal blootlopers nog steeds. Gezellig samen in je nakie kamperen of sporten. De gewone man krijgt er kippenvel van, maar het gebeurde al ver voor de Tweede Wereldoorlog.

‘Het is verrukkelijk, u zou het zelf eens moeten proberen!’ zei Nel Molenkamp-Quist in 1973 tegen de Amsterdamse rechter voor wie zij terechtstond vanwege naaktlopen op het strand van Callantsoog. Grote hilariteit. Maar Nel werd vrijgesproken en het eerste officiële naaktstrand van Nederland was geboren. Tot dan toe waren mensen die buiten bloot wilden recreëren veroordeeld geweest tot kleine terreintjes met schuttingen eromheen, zodat zij geen aanstoot konden geven.

Alessandro Vernet

Het naturisme ontstond eind negentiende eeuw in Duitsland. Het draaide om meer dan in het openbaar naakt zijn alleen. Als gevolg van de industrialisatie en verstedelijking vonden vooral mensen uit de nieuwe middenklasse dat zij te ver van de natuur waren afgeraakt. Zij besloten daarom luxe te vermijden, gezond te leven en alcohol, sigaretten en vlees af te zweren. Zonder kleren voelden zij zich nóg dichter bij de natuur én vielen de klassenverschillen weg.

Eind jaren twintig van de twintigste eeuw bereikte dit naturisme Nederland. Harry Dissen (1898-1986) was een van de eerste beoefenaars. Iedere zondagochtend om zes uur fietste hij met een groepje jongens naar Noordwijk om daar naakt te zwemmen, te sporten en vegetarisch te eten. ‘Daar was dan geen hond, of we zetten iemand op de uitkijk,’ vertelde Dissen in de jaren tachtig in een radiointerview.

De eerste Nederlandse naturistenvereniging kwam er in 1931: de Bond van Lichtvrienden. Met ‘licht’ werd ‘naakt’ bedoeld, maar op naaktlopen rustte zo’n taboe dat de oprichters dat woord niet in hun naam durfden te verwerken. Bloot werd toch vooral met seks geassocieerd. Het was vies en ongepast. Vanaf de jaren zeventig kwam hier verandering in. En met het taboe verdween grotendeels de ideologie. Naturisme is nu voor de meesten vooral lekker vrij in je nakie rondlopen.

Dit artikel is ook te lezen op de site van Anno

Dit artikel is een publicatie van Anno.
© Anno, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.