Je leest:

NASA verlengt Rovermissie

NASA verlengt Rovermissie

Auteur: | 16 oktober 2007

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA houdt haar tweelingrobots Spirit en Opportunity langer operationeel. De twee Mars Rovers rijden al sinds januari 2004 rond op Mars en onderzoeken daar de bodem op sporen van vloeibaar water. De robots werden ontworpen voor een levensduur van 90 dagen maar zijn ondertussen al 3,5 jaar actief.

Sinds begin 2004 sturen twee robotkarretjes op Mars stromen foto’s en wetenschappelijke gegevens naar de aarde. Spirit en Opportunity zijn geland aan weerszijden van de Rode Planeet en onderzoeken daar de samenstelling van de Marsbodem. De robots rijden door het landschap op zoek naar interessante oude bodemlagen die zijn blootgelegd tijdens meteoorinslagen. Ook fotografeerden ze stofhozen in de ijle marsatmosfeer.

Mars Rover Spirit steekt zijn robotarm uit om een bodemmonster te bekijken. bron: NASA.

Vloeibaar water

Met hun robotarm, boor en verschillende sensoren vonden de twee Rovers allebei bewijs dat op hun landingsplaats ooit vloeibaar water kende. Teken dat de nu uitgedroogde Marsbodem ooit nat en levensvatbaar was? Alleen verder onderzoek kan daar antwoord op geven.

Mochten de twee Mars Rovers aan ouderdomskwaaltjes als blokkerende wielen en verzwakkende zonnepanelen overlijden, dan hebben ruimtevaartorganisaties nog andere ijzers in het vuur. In 2008 arriveert de NASA-lander Phoenix en zowel Europa als Amerika hebben plannen voor rondrijdende laboratoria en misschien zelfs een missie die bodemmateriaal terugbrengt naar de aarde. De verkenning van Mars gaat nog jaren door.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 oktober 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.