Je leest:

Nanotechnologie wordt bekender

Nanotechnologie wordt bekender

Auteur: | 28 januari 2011

Gisteren was de feestelijke afsluiting van Nanopodium, het subsidieproject dat het afgelopen jaar discussie moest opwekken in Nederland over nanotechnologie. Uit het bijbehorende onderzoek blijkt dat na 35 projecten en ruim vier miljoen euro, zo’n 10% meer Nederlanders weten wat nanotechnologie is.

“Dit project draaide niet alleen om nanotechnologie, het was ook een interessante test van onze democratie,” stelde professor Wiebe Bijker, lid van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie. “De overheid heeft zich nergens mee bemoeid. Er is alleen geld beschikbaar gesteld om projecten op te starten, zonder te zeggen of de overheid voor of tegen nanotechnologie is. Men heeft het helemaal aan de samenleving overgelaten met als enige instructie: praat erover. Dat dat zo goed gelukt is, is eigenlijk heel erg bijzonder.”

Tijdens de middagbijeenkomst voor genodigden werd de afronding van Nanopodium gevierd met veel positieve speeches en voorbeelden van succesvolle projecten. Ook presenteerde de commissie het resultaat van hun inspanningen. Dit opvallend dunne boekje boden zij aan staatssecretaris Atsma (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) aan, die beloofde de resultaten mee te nemen in het debat over nanotechnologie in de Tweede kamer, op 17 februari.

De voorzitter van de commissie en de staatssecretaris poseren nog even voor de camera.

Groot bereik

Het resultaat waar de commissie het meest trots op was, was de bredere bekendheid van nanotechnologie. Na alle projecten zei tijdens een steekproef 64% van de Nederlanders wel eens van nanotechnologie gehoord te hebben. Dat was 53% vóórdat alle projecten van start gingen. 36% zegt daarbij nu ook te weten wat nanotechnologie ongeveer is en dat was eerst 30%. Als je ervan uitgaat dat er zo’n 16 miljoen Nederlanders zijn, betekent dit dat 1,76 miljoen Nederlanders dit jaar op de één of andere manier in aanraking zijn gekomen met nanotechnologie.

Of dit komt doordat nanotechnologie überhaupt tot de samenleving doordringt of doordat de commissie ruim vier miljoen heeft mogen besteden aan leuke projecten, is natuurlijk niet te achterhalen. Maar gezien de stortvloed aan nanolezingen, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en online projecten over het onderwerp, zal het waarschijnlijk niet helemaal los van elkaar staan.

Deze nanofeit filmpjes zijn bijvoorbeeld ook met het geld van Nanopodium gemaakt. Net als de Isolde in Nanoland filmpjes en het Nanodiscussie online project

Positief

De ondervraagden herinnerden zich nanotechnologie vooral van de NOS uitzending over de Nano Supermarkt. Logisch, want veel mensen kijken elke dag naar het nieuws. Alleen wel jammer dat die uitzending nu net vol fouten zat!

Ook zonde was dat de 35 nano projecten voor een groot deel gericht waren op hogeropgeleiden. “Maar ook dat is onderdeel van de democratie,” legt Bijker uit tijdens het publieksdebat op het Nanofestival. “We hebben alle lagen van de samenleving de kans gegeven een project op te starten. Sommige lagen gaven daar meer gehoor aan dan anderen, maar dat is hun goed recht. Democratie is ook dat je je niet in alles hoeft te verdiepen. Je kunt het ook aan anderen overlaten.”

Uit het onderzoek kwam ook naar boven, dat Nederlanders over het algemeen voorwaardelijk positief staan tegenover nanotechnologie. “Dat was ook opvallend,” aldus Bijker, “zelfs als je mensen meer informatie gaf over de mogelijke gevaren, werden ze juist positiever. ‘Daar wordt goed over nagedacht’, denkt men dan blijkbaar.”

Maar er moet wel goed onderzoek gedaan worden naar de risico’s van nanotechnologie, vinden de ondervraagden. Bij subsidiëring van nanotechnologisch onderzoek moet mede daarom 15% aan veligheidsproeven worden besteed. Ook bij het komende nanotechnologie subsidieprogramma, NanoNEXTNL is dit het geval.

Het Nanopodium project is nu afgelopen maar de discussie moet doorgaan, adviseert de commissie. Hoe en met welk geld, dat is nog niet duidelijk.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 januari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.