Je leest:

Nanotech één-tweetje ruimt tumor op

Nanotech één-tweetje ruimt tumor op

Auteur: | 7 januari 2010

Dankzij een combinatie van twee soorten nanodeeltjes is het Amerikaanse wetenschappers gelukt tumoren op te ruimen in muizen. Dat is een grote stap naar bestrijding van kanker zonder ingrijpende operaties.

Ji-Ho Park, één van de betrokken wetenschappers, leidde de zoektocht naar twee verschillende nanomaterialen.
University of California, San Diego

De ziekte kanker aanpakken is tot nu toe een hels karwei gebleken. Onze huidige methodes zijn ingrijpend, maar zeker niet altijd succesvol. Om de ziekte effectief te bestrijden moet je eigenlijk twee dingen kunnen doen. Eén: tumoren opsporen voordat ze beginnen uit te zaaien. En twee: die tumoren dusdanig vernietigen dat andere delen van je lichaam hier geen last van hebben.

Nanodeeltjes zijn voor beide doeleinden bij uitstek geschikt, maar het nadeel is dat ze zich vaak maar op één van de beide taken kunnen richten. Of ze kunnen lang in een lichaam rondzwerven, maar geen maatregelen nemen tegen een tumor als ze er één tegen komen. Of ze kunnen een tumor wel bestrijden, maar niet lang genoeg in het lichaam vertoeven om er überhaupt één te vinden.

Wetenschappers van de universiteit van Californië in San Diego hebben nu voor het eerst twee soorten nanodeeltjes laten samenwerken om tumoren aan te pakken. In muizen welteverstaan. De twee nanodeeltjes, door de onderzoekers gekscherend ‘nanococktail’ genoemd, zijn duizend keer kleiner dan een mensenhaar en werden na elkaar in de bloedbaan van de muizen gespoten.

Gouddeeltjes die een tumor bevolken.
University of California, San Diego

Het eerste deeltje – een buisje van goud – zwerft rond door het lichaam totdat het een tumor vindt, waar het zich nestelt. Deze buisjes hebben het voordeel dat het immuunsysteem ze niet vernietigt, een probleem dat zich vaak voordoet als je tumoren wilt behandelen met nanodeeltjes. De gouddeeltjes werken als een soort antenne op de tumor. Met behulp van infrarood laserlicht worden de goudbuisjes opgewarmd, en indirect de tumor dus ook.

Dan komt het tweede nanodeeltje in actie. Dit deeltje bevat speciale ‘hittezoekende’ moleculen, waardoor het snel de tumor vindt. Het deeltje laat vervolgens het stofje doxorubin in de tumor los, een giftig goedje dat de tumor opruimt. Een vernuftig één-tweetje in de nanotechnologie, en volgens hoofdonderzoeker Michael Sailor bovendien de eerste die kankertumoren effectief bestrijdt in levende dieren.

Inderdaad, dieren. De grote vraag is natuurlijk wanneer dit voor mensen beschikbaar is. Tevens een vraag die op dit moment nog niet te beantwoorden is. Worden de nanodeeltjes bijvoorbeeld afgebroken in je lichaam, of blijven ze eeuwig bestaan? En is dat gevaarlijk? Het zijn voorbeelden van vragen waarop we eerst antwoord willen, voordat we onszelf laten injecteren met nanodeeltjes. Maar een belangrijke stap in het aanpakken van tumoren lijkt dit resultaat zeker.

Zie ook:

Nanochip toont onzichtbare kanker (Kennislinkartikel) Nano- en gentherapie houdt kanker klein (Kennislinkartikel) Plastic tumorchecker (Kennislinkartikel)

Wat is nanotechnologie? Dossier kanker Dossier nanotechnologie

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 januari 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.