Je leest:

Nanochip toont onzichtbare kanker

Nanochip toont onzichtbare kanker

Auteur: | 14 oktober 2009

Het opsporen van kanker is een van de belangrijkste manieren om de ziekte te bestrijden, maar erg goed kunnen artsen dat nog niet. Nanotechnologen schieten te hulp met chips die het zoeken vergemakkelijken, en deze week mogen we officieel de meest precieze kankerchip ooit verwelkomen.

De nieuwe nanosensor gaat het opsporen van kanker een stuk makkelijker maken.
Stanford University

De medische wereld heeft oplossingen voor allerlei ziekten, maar kanker is zo’n rottige aandoening dat we er in de eenentwintigste eeuw nog steeds mee zitten. Een kankergezwel, oftewel tumor, kan overal in het lichaam beginnen met groeien – ontdekt een arts dat te laat, dan kan dat gezwel zogezegd uitzaaien, waarna overal in het lichaam nieuwe tumors groeien. In dat stadium is de ziekte vrijwel ongeneeslijk.

Artsen willen daarom tumoren opsporen, nog voordat deze beginnen met uitzaaien. Deze week is de snelste en meest precieze tumorzoeker ooit gebouwd: een nanochip van Stanford University. De chip kan al binnen één dag uitsluiten of een kankergezwel in het lichaam aanwezig is. Omdat beginnende of terugkerende tumoren erg klein zijn, duurt dat nu nog zeker meer dan maand.

Één druppel bloed is voor de chip voldoende om kanker, als die aanwezig is, te vinden. Dat gaat zo. In het bloed van een kankerpatiënt drijven eiwitten, in dit geval kankerantigenen, die uit de tumor weglekken. De nanochip vangt de antigenen in het druppeltje bloed op maakt ze herkenbaar door er magnetische nanodeeltjes aan te binden. Met een magnetische leeskop, zoals die in een harde schijf van een computer, leest de chip letterlijk de hoeveelheid kankerantigenen in het bloed af.

Bijzonder is dat de chip op deze manier de geringste hoeveelheden kankerantigenen in een zee van andere moleculen opspoort. De chip is daarmee even precies als iemand die op het strand komt, één zandkorrel rood verft, en die rode korrel keer op keer terugvindt, zelfs wanneer het strand is omgeploegd.

Met zulke precisie zijn kan een beginnende of terugkerende tumor, hoe klein die ook is, zich nooit verstoppen, schrijven de wetenschappers in een online publicatie van Nature Medicine.

Overigens werken Nederlandse onderzoekers van de Universiteit Twente ook aan een nanochips die ziekten detecteren en hopelijk eens de chemokuur kan vervangen.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 oktober 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.