Je leest:

Nanobuisjes wél afbreekbaar

Nanobuisjes wél afbreekbaar

Auteur: | 7 april 2010

Tot nu toe dacht iedereen altijd dat koolstofnanobuisjes niet afbreekbaar zijn. Dat maakt het toepassen van de enkele nanometer dunne buisjes als medicijntransporteur niet makkelijk. Zweedse en Amerikaanse onderzoekers laten deze week zien dat je lichaam een enzym bevat dat de nanobuisjes wel degelijk kan omzetten in onschuldige producten.

De koolstofnanobuis is misschien wel het meest veelbelovende product van de nanotechnologie. Het is niet meer dan een opgerold laagje koolstofatomen van enkele nanometers dik, maar de eigenschappen zijn indrukwekkend: vederlicht maar tegelijkertijd sterker dan staal, en een ideale geleider voor warmte en elektriciteit. Ze beloven revolutionaire toepassingen in de elektronica en gezondheidszorg. Nu al vind je ze in tennisrackets, auto-onderdelen en fietsframes.

Koolstofnanobuisjes onder de microscoop. In dit plaatje klonteren ze samen tot dikkere torens.

Maar in de Nanodiscussie op Kennislink worden koolstofnanobuisjes ook regelmatig in verband gebracht met asbest, de giftige stof die longkanker kan veroorzaken. Dat is niet zo vreemd, gezien de conclusies uit een onderzoek van de universiteit van Edinburgh twee jaar geleden. Het bleek dat relatief lange nanobuisjes in muizen een ontstekingsreactie in longen kunnen veroorzaken die vergelijkbaar is met de schade die asbestvezels aanrichten. Hoewel niet bewezen is dat de nanobuisjes daadwerkelijk kunnen leiden tot longkanker heeft dit resultaat wel de nodige angst voor de minuscule buisjes veroorzaakt.

Niet afbreekbaar?

De vergelijking met asbest gaat nog sterker op aangezien koolstofnanobuisjes en asbest beide niet afbreekbaar zijn in de natuur of in je lichaam. En dat is geen goed nieuws voor de nanobuisjes, die ingezet zouden kunnen worden als transportmiddel om medicijnen in je lichaam op de goede plek af te leveren. Als de nanobuisjes vervolgens niet afgebroken worden, blijven ze eeuwig in je lichaam rondzwerven. Met allerlei onbekende gevolgen van dien. Tenminste, dat was jarenlang de gedachte.

Wel afbreekbaar!

Myeloperoxidase: nieuw schoonmaakmiddel tegen nanobuisjes.
Wikimedia Commons

Zweedse en Amerikaanse onderzoekers hebben nu laten zien dat dit niet persé het geval hoeft te zijn. Koolstofnanobuisjes zijn namelijk wel degelijk door je lichaam afbreekbaar, concluderen ze deze week in het gezaghebbende blad Nature Nanotechnology. De held in het verhaal is het enzym myeloperoxidase dat wordt aangemaakt in witte bloedcellen. Dit enzym breekt de koolstofnanobuisjes af, zodat er alleen water en koolstofdioxide overblijft.

Dezelfde onderzoeksgroep had overigens al eerder in het lab aangetoond dat een vergelijkbaar enzym in mierikswortel koolstofnanobuisjes kan afbreken. Dat wij ook zo’n enzym in ons lichaam blijken te hebben was nieuw voor ze. De onderzoekers lieten zien dat het menselijke enzym de klus klaarde in vitro, in de witte bloedcellen zelf en in macrofagen.

Misschien een nog wel belangrijker resultaat was dat ze geen ontstekingsreacties in de longen zagen van muizen die ze gedeeltelijk afgebroken koolstofnanobuisjes toedienden. Als dat bij mensen ook het geval is, kunnen de vele angstverhalen van de afgelopen jaren de prullenbak in. Dat zal eerst echt bewezen moeten worden, maar zeker is dat dit onderzoek de hoop op medisch gebruik van koolstofnanobuisjes weer een behoorlijke boost geeft.

Bron

V. E. Kagan en anderen, Carbon nanotubes degraded by neutrophil myeloperoxidase induce less pulmonary inflammation, Nature Nanotechnology doi:10.1038 (4 april 2010)

Wat vind jij van de veelbelovende nieuwe toepassingen van nanotechnologie? Brengt nanotechnologie een betere wereld, of zijn de risico’s te groot? Geef je mening in de NanoDiscussie van Kennislink!

Meer over koolstofnanobuisjes op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/nanobuisjes/koolstofnanobuis/index.atom", “max”=>"10", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 april 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.