Je leest:

MySpace belangrijker dan eigen sound

MySpace belangrijker dan eigen sound

Auteur: | 15 mei 2009

Jarenlang alleen op zolder aan je gitaar plukken om je eigen sound te vinden? Als je een succesvol muzikant wilt worden, kun je het beter anders aanpakken. Professionaliteit, een eigen website en de juiste mensen kennen is veel belangrijker, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Communicatiewetenschapper Koos Zwaan en zijn collega’s Tom ter Bogt en Quinten Raaijmakers van de Universiteit Utrecht onderzochten welke factoren bijdragen aan het succes van een popmuzikant. Zij testten de persoonlijkheid van 340 muzikanten en zochten naar de x-factor die er echt toe doet.

Resultaat: een eigen website is belangrijk, net als een uitgebreid netwerk. “Muzikanten die hebben geïnvesteerd in een website en die veel professionele contacten hebben, zijn succesvoller.” Dat schrijven de wetenschappers in hun artikel “So you want to be a Rock ‘n’ Roll star?” dat pas is verschenen in het vakblad Poetics. “Het is niet alleen belangrijk wie je bent, maar het is net zo belangrijk wie je kent”.

“Het is niet alleen belangrijk wie je bent, maar het is net zo belangrijk wie je kent”.

Mythe van het genie

Op zich is dit geen verrassende uitkomst. Het belang van netwerken wordt al lang erkend in bijvoorbeeld de zakelijke wereld en de politiek. Maar in de culturele sector heerst een ander ideaalbeeld: dat van het genie, dat eenzaam en vol overtuiging werkt aan een unieke stijl. Als het genie maar lang genoeg volhoudt, zal zijn talent vanzelf wel herkend worden en zijn weg vinden naar het grote publiek. Het eenzame genie blijkt nu dus wel degelijk goede contacten nodig te hebben. En steun van ouders, vrienden en partners. Zwaan en zijn collega’s vonden namelijk ook dat sociale steun samenhangt met succes: muzikanten die worden gestimuleerd en gesteund door hun sociale omgeving, doen het beter.

Vergeet planning en organisatie

Als je het in de muziekwereld wilt maken, kun je maar beter slordig en spontaan zijn, dan goed georganiseerd en netjes. De onderzoekers vonden namelijk dat muzikanten die altijd alles goed op een rijtje hebben en die goed kunnen plannen, minder vaak succesvol zijn. Bij andere beroepen is het juist andersom: de planners en goed georganiseerden staan aan de top. Ook authenticiteit en perfectionisme blijken voor muzikanten geen noodzakelijke karaktereigenschappen voor een succesvolle carrière.

Maak geen deal met de duivel

Wie de sterren van de hemel wil spelen, kan zijn ziel aan de duivel verkopen. Volgens een populaire Amerikaanse legende dan. Wie vlak voor twaalven bij een kruispunt op Highway 49 in Mississippi staat en op zijn gitaar pingelt, kan de duivel verwachten. De duivel stemt je gitaar en als je hem aanneemt, is de deal gesloten. De bekende bluesgitarist Robert Johnson zou zijn magische gitaarspel bijvoorbeeld aan de duivel te danken hebben.

Nederlandse muzikanten die bereid zijn hun ziel aan de duivel te verkopen, moeten daar nog maar eens goed over nadenken. Alles overhebben voor succes, maakt het sterrendom niet dichter binnen handbereik. Doorzettingsvermogen blijkt namelijk geen garantie voor succes te zijn. De onderzoekers vroegen bijvoorbeeld of een muzikant tien jaar van zijn leven zou willen geven voor het grote succes. Diegenen die ‘ja’ antwoordden, maakten niet meer kans om het te maken dan diegenen die nee zeiden.

Wie een ster wil worden, kan dus maar beter de hand schudden van collega’s, platenbazen, managers en DJ’s dan van de duivel. Al zal dat voor sommige muzikanten ongeveer op hetzelfde neerkomen.

Filmpje over de legende van de blues, de duivel en het kruispunt (Engels).

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 mei 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.