Je leest:

MRI voorspelt mutatie in hersentumor

MRI voorspelt mutatie in hersentumor

Auteur: | 21 april 2009

Met behulp van MRI is het Amerikaanse neurologen gelukt om de aanwezigheid van een specifieke mutatie bij patiënten met hersentumoren (glioblastoma) aan te tonen. Tot nu toe is diagnose bij deze vorm van kanker alleen mogelijk door een deel van te tumor weg te snijden en in het laboratorium te onderzoeken. Ook de behandeling van hersentumoren wordt dankzij de MRI-methode gerichter.

Hersentumoren zijn er in veel verschillende vormen. Glioblastoma zijn de meest voorkomende, en tegelijkertijd de meest agressieve, soort hersentumoren. Een glioblastoom ontstaat in de hersenen zelf en is dus geen uitzaaiing van een andere kanker. Het beeld van de ziekte is erg variabel en er kunnen een aantal mutaties aan ten grondslag liggen. Eén daarvan is een mutatie in de epidermal growth factor receptor (EGFR). Deze receptor produceert een eiwit dat de tumor helpt met het vormen van bloedvaten.

Een glioblastoom weergegeven op MRI-beeld. Een glioblastoom is een primaire hersentumor, wat wil zeggen dat het geen uitzaaiing is van een andere kanker. Verschillende mutaties kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan van een glioblastoom.
A Christaras/Wikimedia Commons

Bloedvolume

Een mutatie in EGFR zorgt ervoor dat er veel bloed richting de tumor stroomt. Deze bloedstroom is ook zichtbaar op een MRI-beeld. Een speciale techniek (relative cerebral blood volume) kan de hoeveelheid bloed dat naar de tumor stroomt meten. De neurologen vergeleken hun MRI-voorspelling bij 97 glioblastoom patiënten met de klassieke manier van diagnose stellen: snijden en het weefsel onderzoeken in het laboratorium.

Patiënten waarbij op de klassieke manier een EGFR mutatie werd vastgesteld, hadden in de meeste gevallen op MRI-beeld een hoger bloedvolume dan patiënten zonder deze mutatie. Volgens de onderzoekers is dit de eerste studie die aantoont dat een beeldtechniek precies het type mutatie van een menselijke tumor kan voorspellen. Bij sommige vormen van kanker (waaronder glioblastoom) is het onderzoek nu zo ver gevorderd dat identificatie van een mutatie bepaalt hoe artsen een patiënt behandelen.

De MRI-beeldtechniek kan precies het type mutatie van een menselijke tumor voorspellen. MRI kan de hoeveelheid bloed dat naar de tumor stroomt meten en dit is sterk gecorreleerd met de EGFR-mutatie.

Specifiek medicijn

Door de mogelijkheid om de EGFR-mutatie op te sporen zonder in de tumor te snijden, kunnen medicijnen worden ontwikkeld die zich specifiek op deze mutatie richten. De reactie van de tumor op zo’n behandeling is ook makkelijk te volgen, als het medicijn aanslaat zul je het bloedvolume richting de tumor af zien nemen. In vervolgonderzoek gaan de neurologen zich bezighouden met het gebruik van MRI bij andere mutaties die hersentumoren veroorzaken.

Neuroloog Donald O’Rourke van de Amerikaanse universiteit van Pennsylvania presenteerde dit onderzoek op 20 april tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research.

Zie ook

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 april 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.