Je leest:

‘Mooiweerwolken’ belangrijk voor klimaatvoorspellingen

‘Mooiweerwolken’ belangrijk voor klimaatvoorspellingen

Auteur: | 4 december 2008

Onderzoek naar mooiweerwolken heeft geleid tot een beter begrip van wolkenvorming, de grote onbekende factor in de huidige klimaatmodellen. Drs. Thijs Heus promoveert op dinsdag 9 december op dit onderwerp aan de TU Delft.

Het gedrag van wolken is de grote onbekende in de huidige klimaatmodellen. Om betrouwbare voorspellingen te doen over klimaatveranderingen, is meer kennis over wolken dus essentieel. Thijs Heus heeft dit probleem aangepakt met een combinatie van gedetailleerde computersimulaties en vliegtuigmetingen. Hij bracht daarbij onder meer snelheden, temperatuur en levensduur van wolken in kaart.

Interactie

Heus: ‘Zogenoemde mooiweerwolken behoren al decennia tot de grootste uitdagingen in de atmosferische wetenschap. Voor een goede representatie van wolken, weer- en klimaatmodellen, is een goed begrip van de interactie tussen een wolk en de omgeving essentieel. Tegenwoordig kunnen we daar door betere observatiemethoden en krachtigere computers, een heel aardig beeld van krijgen.’

Een zogenaamde mooiweerwolk, waarin met pijlen is aangegeven wat de richting en de kracht van de luchtstroom (dikte van de pijlen) is. Bron: TU Delft

Neerwaarts

Een wolk wordt gewoonlijk omschreven als een entiteit waarin lucht omhoog gaat. ‘Overal rond de wolk gaat de lucht ter compensatie naar beneden. Wij hebben aangetoond dat de lucht ver weg van de wolk gemiddeld nauwelijks verplaatst’, legt Heus uit.

Het grootste gedeelte van de compenserende neerwaartse stroming vindt plaats direct om de wolk heen, in een ring van dalende lucht. Deze ring ontstaat doordat wolkenlucht mengt met de omgeving, waarbij vocht verdampt, de lucht afkoelt en daardoor gaat dalen. De interactie tussen de wolk en zijn omgeving gebeurt dus indirect, door de bufferlaag die de ring is, heen. Deze bufferlaag wordt nu nog helemaal niet meegenomen in klimaatmodellen.

Heus: ‘De ring wordt vooral veroorzaakt door horizontale menging. We hebben laten zien dat wat er aan de wolkentop gebeurt, weinig invloed heeft op onderliggende lagen.’

Virtual Reality

Ook het gedrag van de wolk in de tijd wordt door deze horizontale menging aangetast. De lucht in een wolk blijkt namelijk niet continu omhoog te gaan, maar in de vorm van bellen. Met behulp van visualisaties in een Virtual Reality-omgeving kon Heus dit voor het eerst op een betrouwbare manier onderzoeken.

Het KNMI, de huidige werkgever van Heus, en andere wetenschappelijke instituten hebben al belangstelling getoond voor zijn onderzoek.

In een virtual reality-visualisatie kon het gedrag van mooiweerwolken op een betrouwbare manier worden onderzocht. Zo’n omgeving zet driedimensionale informatie om in een afbeelding die door de hersenen ook als driedimensionaal kan worden geïnterpreteerd. Bron: TU Delft

Zie verder:

Dit artikel is een publicatie van TU Delta.
© TU Delta, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 december 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.