Je leest:

Mooie vrouw maakt man minder slim

Mooie vrouw maakt man minder slim

Mannen, opgepast: indruk maken op een mooie vrouw gaat ten koste van je verstand

Auteur: | 27 mei 2009

Het zal je maar gebeuren: je zit te praten met een aantrekkelijke meid op wie je graag een goede indruk wilt maken. Ze vraagt je waar je vandaan komt, en ineens weet je niet meer wat je moet zeggen. Je bent zelfs je eigen adres vergeten. Het gebeurde één van de onderzoekers van de Radboud Universiteit, die in het vakblad ‘Journal of Experimental Social Psychology’ publiceren over juist dit onderwerp: waarom mannen moeite hebben met nadenken als er mooie vrouwen in de buurt zijn. De wetenschappers willen niet zeggen om wie het gaat. “Dat houden we natuurlijk geheim,” zegt hoofdonderzoeker Johan Karremans desgevraagd, met een knipoog.

Deze ongetwijfeld verontrustende ervaring heeft wel iets positiefs opgeleverd. In twee experimenten toonden de Nijmeegse gedragswetenschappers aan dat het inderdaad de ontmoeting met een mooie vrouw is, die het verstand van mannen – tijdelijk – op slot gooit. Karremans en co zoeken de oorzaak in de beperkte capaciteit van ons verstand.

Een ontmoeting met een knappe vrouw vraagt nogal wat hersencapaciteit

Mensen kunnen namelijk maar een paar moeilijke dingen tegelijkertijd doen. Komen er teveel zaken op ons af, dan gaan onze prestaties achteruit. De mannen uit het onderzoek van Karremans en co benutten hun hersencapaciteit om (onbewust) indruk te maken op de mooie vrouw, waardoor er geen ‘ruimte’ overbleef voor een goede testscore.

“Op het moment dat je heel erg bezig bent met indruk te maken, kun je je niet geheel vrijuit gedragen,” zegt Karremans. “Je moet je eigen gedrag, wat je zegt tegen de ander, hoe de ander daar weer op reageert, heel goed in de gaten houden, en daar je gedrag weer op aanpassen. Dit is een cognitief uitputtend proces, misschien niet in heel grote mate, maar wel voldoende om vervolgens cognitief minder goed te scoren.”

Het is niet de eerste keer dat mooie vrouwen knagen aan de verstandelijke vermogens van de man. De Canadese psychologen Margo Wilson en Martin Daly lieten mannen plaatjes zien van verschillende vrouwen. Zagen de heren aantrekkelijke dames, dan maakten ze vervolgens nogal irrationele keuzes. Zo hadden ze liever 100 dollar nu, dan 125 dollar over twee weken. De mannen die onaantrekkelijke vrouwen hadden bekeken, hadden meer toekomstvisie en snapten wel dat 25 dollar in twee weken een meer dan schappelijke rente is.
Zijn vrouwen over het algemeen meer dan mannen bezig met hoe ze overkomen?

Vrouwen blijven verstandig

Vrouwen laten zich trouwens niet van de wijs brengen door een rendez-vous met een fijne kerel. Dat kan volgens Karremans twee oorzaken hebben. “Het zou kunnen dat mannen – zeker als ze rond de twintig jaar zijn, zoals in ons onderzoek – in het bijzijn van een dame veel meer bezig zijn met indruk maken dan een vrouw dat is. Of vrouwen zijn in het algemeen meer bezig met hoe ze overkomen.” In dat laatste geval kost de ontmoeting hen minder moeite en heeft hun hersencapaciteit er dus niet zo onder te lijden.

Mooie klasgenotes leiden af

Volgens Karremans kan deze ontdekking van belang zijn voor het onderwijs. “Onze bevindingen geven mogelijk (gedeeltelijk) een verklaring voor het feit dat jongens op lagere en middelbare scholen gemiddeld wat slechter presteren.” Daarmee bedoelt hij overigens nadrukkelijk níet dat meisjes en jongens vanaf nu gescheiden les moeten krijgen. “Daar kleven uiteraard weer allerlei andere nadelen aan. Je moet tenslotte leren omgaan met zowel mensen van je eigen als van het andere geslacht.”

Johan Karremans en zijn collega’s van de Radboud Universiteit zullen hun resultaten publiceren in het vakblad Journal of Experimental Social Psychology onder de titel ‘Interacting with women can impair men’s cognitive functioning’.

Lees meer op Kennislink

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 mei 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.