Je leest:

Monsanto’s misbruikte gentechnologie

Monsanto’s misbruikte gentechnologie

Auteur: | 15 april 2009

Het gentechbedrijf Monsanto verkoopt al jaren genetisch gemodificeerde (GM) gewassen met een plantengif tegen onkruid. Het idee: spuit het gif over je akker, en alleen het GM-gewas blijft overeind. Werkt prima, maar nu blijkt dat wanneer boeren het te vaak doen, onkruid toch kan overleven.

Niet alle soorten gentechnologie hoeven slecht te zijn voor de wereld. Maar eentje die in ieder geval problemen oplevert, is van het grote gentechbedrijf Monsanto. Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University deze week in het vaktijdschrift Weed Technology.

De belofte van Monsanto was simpel: boeren zijn van hun onkruid af met het Monsanto-gif dat Roundup heet. Om je eigen akkerplanten tegen Roundup te beschermen, koop je – ook van Monsanto – de genetisch gemodificeerde variant van je gewas; die is prima bestand tegen het gif.

De Amerikaanse wetenschappers kwamen er met een enquête onder duizenden boeren achter dat het Roundup-gif steeds minder goed werkt. Onkruid lijkt zich er weinig meer van aan te trekken, menen veel boeren in de enquête. Volgens Bill Johnson, een van de onderzoekers, gaat het dan zelfs om kruiden die een complete oogst kunnen verpesten.

Boeren die jaar in, jaar uit hetzelfde Roundupgewas op hun akkers plantten, hebben er het meest last van. Volgens Johnson is dat niet verrassend: als je altijd maar hetzelfde gif op je akker spuit, kun je verwachten dat het onkruid er vroeg of laat resistent tegen wordt.

Boeren die de Roundupgewassen jaarlijks afwisselden met andere planten, hebben niet of nauwelijks problemen. Dat komt doordat onkruid zich niet weet aan te passen aan wisselende onkruidverdelgers en begroeiing. Wanneer een soort onkruid dus bijvoorbeeld net gewend is aan het Roundup-gif, begint de boer met iets anders en zal het onkruid weer helemaal opnieuw moeten beginnen met aanpassen.

Dat betekent dat Monsanto’s gentechnologie prima werkt als je het toepast op de hierboven beschreven duurzame manier. Dat druist wel een beetje in tegen het idee van Roundup: de belofte die Monsanto op de website maakt, is dat je je als boer veel minder zorgen hoeft te maken om resistentie dan met andere soorten gif. Nu blijkt dat dus tegen te vallen.

Overigens zegt het onderzoek niet dat Roundup-gif met Roundup-gewassen, mits goed toegepast, ook goed zijn voor het milieu. Het blijft namelijk een feit dat boeren die Roundup gebruiken met een agressief gif spuiten.

Inmiddels bestaan er ook gentechplanten die zonder gif al extra voordeel bieden. Zo onderzoekt de Wageningen Universiteit (WUR) mogelijkheden om de bekende aardappel genetisch te verbouwen, zodat hij van nature beter tegen ziekten bestand is.

Zie ook:

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl, en hoort bij het thema Voedsel produceren op Biotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 april 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.