Je leest:

Mona Lisa krijgt röntgenonderzoek

Mona Lisa krijgt röntgenonderzoek

Auteur: | 7 juni 2004

Da Vinci’s vijfhonderd jaar oude Mona Lisa gaat onder de microscoop en krijgt een röntgenonderzoek. Het Louvre museum wil uitzoeken waardoor het wereldberoemde schilderij kromtrekt.

Mona Lisa is ziek. Na een half millennium lacht de vrouw nog altijd, maar kunstliefhebbers maken zich zorgen of haar mysterieuze glimlach de tand des tijds zal blijven doorstaan. Het populierenhout waar ze op geschilderd is, trekt namelijk langzaam krom. Met hightech microscopen en röntgenfoto’s, zo meldt CNN, hopen de beheerders van het Louvre museum in Parijs erachter te komen hoe dat komt, en hoe ze haar glimlach kunnen redden.

De Mona Lisa werd in de zestiende eeuw geschilderd door Leonardo da Vinci.

Begin mei meldde het Louvre dat een routinecontrole de krommingen aan het licht bracht, waardoor het de bejaarde dame nu diepgaander wil onderzoeken. Dat gebeurt wanneer het museum gesloten is, zodat iedereen het meesterwerk kan blijven bekijken.

Door de eeuwen heen kreeg het portret diverse malen strookjes hout aan de achterkant om de groei van een scheurtje (met onbekende oorzaak) te remmen. “Waarschijnlijk ontstaat het krommen doordat de reparateurs voor het spalken steeds verschillende houtsoorten gebruikten, die elk op een eigen manier verouderen”, zegt hoofdbeheerder Vincent Pomarede. Hij vreest dat dit de scheur vergroot en uiteindelijk het schilderij laat opbollen.

Arme Mona

Leonardo da Vinci schilderde het beroemdste portret ter wereld al vroeg in de 16e eeuw. In de vijfhonderd jaar die volgden heeft Mona Lisa veel te verduren gehad. Tijdens de beide wereldoorlogen moest ze buiten het Louvre onderduiken voor de Duitsers. In 1956 raakte ze zwaar beschadigd doordat iemand zuur over haar heen gooide, en een paar maanden later kreeg ze een steen naar zich toe geslingerd. Sindsdien bewaart het Franse museum haar veilig in een kast met veiligheidsglas, waarbinnen de luchtvochtigheid zorgvuldig gecontroleerd wordt. Bovendien filtert het glas het ultraviolet en infrarood licht waarmee zes miljoen flitsende bezoekers haar jaarlijks belagen.

Pomarede maakt zich weinig zorgen over de toekomst van Mona Lisa: “Da Vinci ging briljant te werk, en hij kende de ontwikkeling van materialen perfect. Als we haar zorgvuldig bewaren, lacht ze over vijfhonderd jaar nog steeds.”

Dit artikel is een publicatie van Natuurwetenschap & Techniek.
© Natuurwetenschap & Techniek, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 juni 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.