Je leest:

Mohammed B strijdt verder

Mohammed B strijdt verder

Auteur: | 6 december 2005

Het Hofstadproces is begonnen. Mohammed B neemt de medeverdachten in bescherming door te stellen dat hij de aanslag op Theo van Gogh helemaal alleen heeft voorbereid. Het Openbaar Ministerie wil de leden van de Hofstadgroep echter lid van een criminele organisatie ten laste leggen. De samenwerking tussen de leden is moeilijker te bewijzen dan de ideologische binding van de groep.

Op de eerste dag van het Hofstadproces wordt de hoogleraar Islamitisch Recht Ruud Peters opgeroepen als deskundige van de radicale islam. Hij onderzoekt de computerbestanden van de leden van de hofstadgroep. In Netwerk vertelt hij dat het gaat om ruim 300 gigabite materiaal! Ruud Peters zocht naar de ideologie van de Hofstadgroep, maar wat voor het proces belangrijker was, naar overeenkomsten in de computerbestanden die erop zouden kunnen wijzen dat er sprake is van scholing.

Sinds kort heeft Nederland speciale anti-terrorisme wetten om terrorisme beter aan te kunnen pakken. Zo is deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft ‘het plegen van terroristische misdrijven’ nu ook strafbaar. Bestuurders en oprichters van zo’n organisatie riskeren levenslang. Foto: Radio Nederland Wereld Omroep

Terugkeer tot de zuivere islam is de belangrijkste boodschap van de Hofstadgroep. De groep wordt wel vaker aangeduid als salafi. Salafi’s is een hervormingsbeweging binnen de islam die er naar streeft om de islam terug te voeren naar haar zuivere staat ten tijde van Mohammed. Er zijn verschillende salafisites en MSN-groepen op internet waarin jongeren zich beroepen op de oorspronkelijke islam. Op internet werden ook teksten gevonden van de leden van de Hofstadgroep.

Takfir

Uit die teksten blijkt dat zij het westen als verderfelijke maatschappij zien. Daarin kunnen zij moslims die zich niet helemaal aan de islamitische regels houden, veroordelen tot afvallige, een veroordeling die Takfir wordt genoemd. Afvalligen hebben nog maar weinig rechten. Niet alleen moslims, maar ook niet-moslims kunnen veroordeeld worden, in het extreemste geval de hele Nederlandse samenleving.

Mohammed B, hoofdverdachte in het proces tegen de Hofstadgroep. Vorig jaar werd hij al tot levenslang veroordeeld voor de moord op filmmaker Theo van Gogh. Foto: Radio Nederland Wereld Omroep

Jihad

De leden van de Hofstadgroep romantiseren jihad en martelaarschap. Met jihad wordt dan niet alleen de persoonlijke inzet om een goed moslim te zijn bedoeld, maar ook de gewapende strijd in de naam van het geloof. Zo ging Jason W, die tijdens de belegering van het Laakkwartier een handgranaat naar de politie gooide, naar Afghanistan en Pakistan.

De Grote Bibliotheek

Dat de leden van de Hofstadgroep een ideologische groep vormen, daar twijfelt Peters niet aan. Dat de radicale jongeren samenwerken is moeilijker te bewijzen. Wel kwam Peters op bijna alle computers een map tegen met Maktaba Kubra, wat ‘De Grote Bibliotheek’ betekent. Die map bevat heel verschillende teksten. Teksten van radicale moslimideologen, maar ook handleidingen voor het maken van bommen. Verder kwam hij op alle computers vertalingen van Mohammed B tegen.

Literatuur

Dick Douwes, Martijn de Koning en Welmoet Boender(2005), Nederlandse moslims van migrant tot burger. Salomé

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 december 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.