Als je blind, zeer slechtziend of zelfs dyslectisch bent, komt je tientallen keren per dag voor lastige situaties te staan waarbij je teksten niet kunt begrijpen. Stel, je gaat een dagje winkelen. Je wilt met de bus naar de stad, maar kunt de reisinformatie niet lezen. Van die leuke broek in een boetiekje, kan je niet zien hoe duur hij is of hoe hij gewassen zal moeten worden. Als je even bij wil komen met een kopje thee met wat lekkers, is de menukaart abacadabra voor je. De hele dag door ben je zo aangewezen op de hulp van anderen om je te voorzien van de informatie die je nodig hebt. Vanaf deze week kun je echter zelfstandig op pad: je kunt het zelf met behulp van de Mobile Reader.
De Mobile Reader beeldt de tekst vergroot af, waarbij een geel blokje synchroon meebeweegt met de voorgelezen tekst. Zo kunnen dyslectici de tekst toch volgen. Bron: Sensotec
Deze week heeft het Vlaamse bedrijf Sensotec de Mobile Reader op de markt gebracht. De Mobile Reader is speciale tekstherkenning- en voorleessoftware voor op de Nokia N82. De gebruiker kan eenvoudig, met aanwijzingen van de telefoon een foto maken van de tekst, waarna het mobieltje de tekst op de foto woord-voor-woord herkent en na zo’n 3 seconden aan de gebruiker voorleest. Eventueel kan de tekst ook vergroot worden weergegeven, waarbij een gekleurd blokje synchroon meeloopt aan de voorgelezen tekst. Zo kunnen bijvoorbeeld dyslectici de tekst toch nog zelf (in ‘karaokestijl’) meelezen.
Geen pc en scanner meer nodig
Oorspronkelijk komt deze software uit de Verenigde Staten, waar het is ontwikkeld door knfbReading Technology Inc. Sensotec heeft de Mobile Reader aangepast voor de Europese markt zodat hij nu beschikbaar is in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Tekstherkennings- en voorleessoftware zijn al veel langer beschikbaar voor visueel gehandicapten en mensen met leesproblemen, maar daarbij was altijd een computer met scanner nodig. Met de MobileReader is de benodigde techniek altijd en overal binnen handbereik. Het mobieltje kan verder nog zo aangepast worden dat met spraaktechnologie ook sms’jes geschreven en gelezen kunnen worden, telefoontjes gepleegd en nummers opgezocht kunnen worden.
Als je blind of zeer slechtziend bent, ben je afhankelijk van anderen voor het krijgen van de juiste informatie voor bijvoorbeeld treinreizen. Met deze nieuwe spraak- en taaltechnologische toepassing zijn deze mensen een stuk zelfstandiger.
Nadat met het mobieltje de foto is genomen stelt de software vast wat op de afbeelding tekst is, en wat niet (bv. foto’s of vlekjes). De tekst probeert hij vervolgens letter-voor-letter te herkennen op basis van de speciale letter-specificaties die hij kent en daarna om te zetten in woorden die in de ingestelde taal voorkomen. Nadat de tekstherkenning heeft plaatsgevonden, kan de voorleessoftware aan de slag. Een synthetische stem leest de herkende tekst zo natuurlijk klinkend mogelijk voor. Dit klinkt allang niet meer zo blikkerig als je misschien zou verwachten: de software is goed getraind op de ingestelde taal, zodat het makkelijk te verstaan is. In de Vlaamse krant Het Belang van Limburg noemt proefgebruiker Michel Claesen de stem “duidelijk en zelfs mooi”.
Zie ook:
- Website van Sensotec (o.a. distributie-info)
- Praten met een chip (Kennislinkartikel)
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/spraaksynthese.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}