Je leest:

Missie Ulysses nadert einde

Missie Ulysses nadert einde

Auteur: | 25 februari 2008

De Europees / Amerikaanse ruimtesonde Ulysses, die de polen van de zon en de invloed van onze ster op haar naast omgeving onderzoekt, nadert het einde van zijn missie. De radioactieve stof die de verwarming van de satelliet aandrijft is bijna uitgeput. De sonde heeft nog zo’n 2 maanden te leven.

Na meer dan zeventien jaar in de ruimte – bijna vier keer zijn verwachte levensduur – is de sonde Ulysses bezweken aan het harde bestaan in de ruimte. Ulysses draait in een wijde baan om de zon, die hem tot buiten de Jupiterbaan voert. Probleem daarbij is dat de temperaturen in het verste deel van zijn baan zo laag zijn, dat zijn brandstof zou bevriezen. Zóu, want de verwarming aan boord ging dat tegen. De energiebron van deze verwarming, een vervallende radioactieve stof, is echter bijna uitgeput. En daardoor was het niet langer mogelijk om alle systemen in bedrijf te houden.

De Europees / Amerikaanse ruimtesonde Ulysses werd in 1990 gelanceerd door het ruimteveer Discovery. Op deze foto zijn de satelliet en zijn hulpmotor te zien. Die laatste stuwde Ulysses op weg naar reuzenplaneet Jupiter. De zwaartekracht van Jupiter veranderde Ulysses zó van richting, dat die in een baan over de polen van de zon terecht kwam. bron: NASA.

Om het onvermijdelijke zo lang mogelijk uit te stellen, nam de vluchtleiding vorige maand het besluit om de hoofdzender van de ruimtesonde tijdelijk uit te schakelen, zodat het bespaarde vermogen voor de verwarming kon worden gebruikt. Helaas is het sindsdien niet meer gelukt om de zender weer aan de praat te krijgen. Bovendien lijkt het omleiden van de stroom naar het verwarmingssysteem niet gelukt te zijn.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van Astronieuws.
© Astronieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 februari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.