Je leest:

Mini-missies ISS?

Mini-missies ISS?

Auteur: | 10 oktober 2006

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA overweegt vaker astronauten van partners naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Elke 2,5 à 3 maanden zou een nieuwe bewoner leren leven en onderzoeken in gewichtsloze toestand, bericht de Duitse astronaut Hans Schlegel, die zal helpen het Europese lab Columbus naar het ISS te brengen.

Een space shuttle of een Sojoez-vrachtschip; meer wegen leiden er niet naar het ISS. Dat ruimtestation, een gezamenlijk project van partners als de VS, Rusland, Europa en Canada, wordt de komende jaren afgebouwd en moet uiteindelijk onderdak bieden aan zes of meer bewoners. Op dit moment kunnen er drie bewoners voor langere tijd aan boord blijven. De VS en Rusland hebben elk één vaste plaats; de derde plaats is voor astronauten van partnerlanden. Europeanen als de Duitser Thomas Reiter kunnen zo een half jaar lang onderzoek doen in gewichtsloze toestand. NASA denkt er nu over na die periode in te korten, meldde de Duitser Hans Schlegel tijdens een interview. Schlegel reist mee met de space shuttle die in 2007 de Europese module Columbus naar het ISS gaat brengen.

Het internationale ruimtestation ISS is, eenmaal afgebouwd, net zo groot als een voetbalveld. bron: NASA.

Omdat de space shuttles na vier jaar veiligheidsmaatregelen aanscherpen weer regelmatig naar het ISS vliegen, kan de derde bewoner vaker worden ‘ververst’. In plaats van een verblijf van een half jaar, omhoog en naar beneden gebracht per Russische Sojoez, zouden astronauten van partnerlanden in de toekomst met de space shuttles mee kunnen reizen. Elke twee à twee-en-halve maand zou een nieuwe astronaut de kans krijgen de ruimte in te gaan. Voordeel: partnerlanden hoeven minder lang te wachten op hun ruimtevlucht.

Minimissies van een paar maanden bieden de astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de kans om hun ruimtelaboratorium Columbus bijna voltijds te gebruiken. Columbus staat nu nog in een hangar van het Kennedy Space Center in Florida en kan pas aan het ISS worden bevestigd als het station via een reeks ruimtewandelingen is voorzien van extra zonnepanelen en verbindingselementen.

Columbus laboratorium. bron: EADS Space. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Is Columbus eenmaal aangesloten op het ISS, dan wil ESA na jaren uitstel natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met de ingebruikname van het ruimtelab. De voorgestelde minimissies vormen een mooie kans om ESA-astronauten aan boord van het ISS te laten werken zonder de andere partners van hun rechtmatige ISS-tijd te beroven. NASA liet aan de BBC weten dat de plannen voor minimissies nog erg voorlopig van aard zijn. ‘Er liggen allerlei voorstellen op tafel’, aldus woordvoerster Melissa Matthews: ‘we kunnen nog niet in detail treden over specifieke plannen’.

Het ISS is nu half klaar en moet af zijn voor de pensionering van de Amerikaanse space shuttles in 2010. Op dit moment bestaat het station uit de modules Zvezda (Russische servicemodule), Destiny (Amerikaans ruimtelab), Zarya (Russisch-gebouwde, Amerikaans-gefinanceerde opslag voor brandstof en voorraden), twee luchtsluizen en het koppelelement Unity. In december 2006 staat de volgende shuttle-vlucht naar het station gepland.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 oktober 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.