Je leest:

Mindful van je stress af

Mindful van je stress af

Auteur: | 29 september 2008

Mindfulness-training – waarbij mensen leren open, onbevooroordeeld en aandachtig te leven – lijkt stress te verminderen. Dat maakt de training geschikt als behandeling of ter voorkoming van burn-out en overspannenheid. Die conclusie trekt de psycholoog Nyklicek op basis van een klein onderzoek dat hij uitvoerde onder zestig mensen.

Mindfulness – een manier van leven waarbij je je best doet open, onbevooroordeeld en aandachtig te zijn – lijkt echt de stress te verminderen. Dat blijkt uit een klein onderzoek van de Tilburgse psycholoog Ivan Nyklicek. Hij liet dertig mensen een training volgen waarbij ze leerden mindful in het leven te staan. En met succes: na de achtweekse cursus waren de deelnemers minder gestresst dan dertig mensen die gedurende die acht weken op de wachtlijst hadden gestaan. Bovendien bleek die afname in stress inderdaad te komen doordat ze meer mindful waren. Experiment geslaagd.

Mindfulness-training is in de jaren zeventig ontwikkeld door dr. Jon Kabat-Zinn van de Universiteit van Massachussets. Hij gaf het toen de aanzienlijk minder schilderachtige naam ‘aandachtgerichte stressreductie training’.

In populair-psychologische tijdschriften is mindfulness al een paar jaar een geliefd onderwerp. Doordat zo’n training echter onder meer hatha yoga en inzichtmeditatie bevat, heeft het nogal een zweverig imago. Het onderzoek van Nyklicek is een aanwijzing dat dit onterecht is. Een onderzoeksgroep van in totaal zestig mensen is echter te klein om te kunnen zeggen dat mindfulness-training zeker stress vermindert. Daarvoor is eerst een uitgebreider onderzoek nodig. Nyklicek heeft echter al grote plannen met de training. Hij denkt dat mindfulness op grote schaal overspannen of burned-out mensen terug in het zadel kan helpen of deze klachten zelfs kan voorkomen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 september 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.