Mindfulness – een manier van leven waarbij je je best doet open, onbevooroordeeld en aandachtig te zijn – lijkt echt de stress te verminderen. Dat blijkt uit een klein onderzoek van de Tilburgse psycholoog Ivan Nyklicek. Hij liet dertig mensen een training volgen waarbij ze leerden mindful in het leven te staan. En met succes: na de achtweekse cursus waren de deelnemers minder gestresst dan dertig mensen die gedurende die acht weken op de wachtlijst hadden gestaan. Bovendien bleek die afname in stress inderdaad te komen doordat ze meer mindful waren. Experiment geslaagd.
Mindfulness-training is in de jaren zeventig ontwikkeld door dr. Jon Kabat-Zinn van de Universiteit van Massachussets. Hij gaf het toen de aanzienlijk minder schilderachtige naam ‘aandachtgerichte stressreductie training’.
In populair-psychologische tijdschriften is mindfulness al een paar jaar een geliefd onderwerp. Doordat zo’n training echter onder meer hatha yoga en inzichtmeditatie bevat, heeft het nogal een zweverig imago. Het onderzoek van Nyklicek is een aanwijzing dat dit onterecht is. Een onderzoeksgroep van in totaal zestig mensen is echter te klein om te kunnen zeggen dat mindfulness-training zeker stress vermindert. Daarvoor is eerst een uitgebreider onderzoek nodig. Nyklicek heeft echter al grote plannen met de training. Hij denkt dat mindfulness op grote schaal overspannen of burned-out mensen terug in het zadel kan helpen of deze klachten zelfs kan voorkomen.
Zie ook:
- Stresshormoon wijkt niet af bij burn-out (Kennislinkartikel)
- Met de handen gevouwen (Kennislinkartikel)
- Stress verhoogt kans op infecties (Kennislinkartikel)
- De slechte naam van stress (Kennislinkartikel)
- Hoe stress ontstaat (Kennislinkartikel)
- Stress doet hunkeren (Kennislinkartikel)