Luchtvervuiling is de laatste decennia wereldwijd toegenomen. En daarmee is het zicht boven land afgenomen. Dit meldden Wang en collega’s (University of Maryland) in het vakblad Science. Hierdoor steeg de temperatuur op aarde mogelijk minder snel. In Europa gebeurde juist het tegenovergestelde.
Het fenomeen van de verduistering door luchtvervuiling heet ook wel ‘global dimming’ en werd al in de jaren tachtig aan het licht gebracht. Sinds die periode is het echter niet helderder geworden op aarde. Landen als China en India ontwikkelen zich razendsnel en daarmee ook de industrie van deze landen. Ook het transport binnen, van en naar deze landen in de afgelopen decennia toegenomen. Zo vormen zich meer vloeibare en vaste deeltjes (aerosolen) die in de atmosfeer belanden. Vooral zwaveldioxide (SO2), afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen, veroorzaakt veel aerosolen. Deze aerosolen kaatsen zonlicht terug, maar absorberen ook zonlicht en daarmee produceren ze warmte. Welk effect, het afkoelende of het opwarmende, nu groter is, is nog niet helemaal duidelijk. Echter, een eerdere vergelijkbare studie voor Europa alleen meldde wél een afkoelend effect.
De uitstoot door de industrie draagt flink bij aan luchtvervuiling.
Voor hun metingen hebben de Wang en collega’s 3250 meteo-stations over de hele planeet geraadpleegd voor data van 1973-2007. Deze megadatabase werd flink aan de tand gevoeld. Het resultaat? Niet alleen iets minder zicht, maar ook de extra terugkaatsing en absorptie van zonnestralen in gebieden zoals Oost-Azië, Zuid-Amerika, Australië en Afrika. Azië is de onbetwiste ‘winnaar’. De temperatuur in deze gebieden steeg mogelijk minder snel.
Santa Barbara, Californië op een zonnige en een op een dag met normale mist. Een enorm verschil. Bron: GNU
Europa uitzondering
Maar hoe zit het met Europa? Enkele maanden geleden werd bekend gemaakt dat de lucht juist schoner is geworden in Europa door milieuwetten voor industrieën. Meer zonnestralen dringen door en Europa warmde juist versterkt op over de laatste decennia. Dit zou 10-20% van de Europese opwarming verklaren.
Uiteindelijk zullen ook andere werelddelen gaan realiseren dat het constant vervuilen van de lucht de volksgezochtheid meer en meer in gevaar brengt. Als de milieuwetten er komen dan gaat mogelijk hetzelfde gebeuren als in Europa: een tijdelijke versterkte opwarming. Er daar zit een maar aan: verdere regionale klimaatverandering met mogelijk meer droogte en extremer weer. Een hoge prijs.
Los Angelos gehuld in een deken van nevel. De nevel is weinig anders dan luchtvervuiling. Bron: Creative Commons
Referentie:
Wang et al., 2009. Clear sky visibility has decreased over land globally from 1973-2007. Science 323: 1468-1470.
Zie ook:
- Opwarming Europa deels door mist (Kennislinkartikel)
- Zicht, mist en dauw (Kennislinkartikel van Kees Floor)
- Weer wat geleerd: Zicht en de beperkingen (Kennislinkartikel van Meteonet)
- Minder mist en nevel in afgelopen dertig jaar (KNMI)
- Klimaatverandering is tijdsschaaldiscussie! (Kennislinkartikel)