Je leest:

Minder CO2 uitstoot in 2009

Minder CO2 uitstoot in 2009

Auteur: | 24 november 2010

“Meer CO2, meer warmte” wordt ons steeds voorgeschoteld. In 2009 is de uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen afgenomen. Heeft de mens succes met het terugdringen van de CO2 uitstoot?

CO2 uitstoot door de verbranding van diesel.
EPA

De CO2 concentratie in de atmosfeer stijgt nog steeds, ondanks dat er in 2009 minder koolstofdioxide uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen en de productie van cement te bespeuren was: 1,3% minder ten opzichte van 2008. Een vermindering voor het eerst sinds 2000. Ook de CO2 uitstoot door ontbossing en verandering in landgebruik daalde. Is de mens goed bezig in deze gevallen?

De emissies daalden vooral in de westerse landen zoals de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, maar ook in Rusland en Japan. Daarentegen groeide de uitstoot van CO2 in China en India (zoals bijna alles in die landen lijkt te groeien). In totaal komt het neer op 8,4 Pg koolstof per jaar (= 30 miljard ton CO2).

Sinds het jaar 2000 nam de uitstoot door ontbossing en ander landgebruik af van 1,4 Pg koolstof per jaar in 2000 naar ca. 1,0 Pg koolstof per jaar in 2009. Dit doet er in de totale CO2 uitstoot echter weinig toe, vanwege de relatief geringe bijdrage.

Niet wat het lijkt

De uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen en de productie van cement was slechts 1,3% in plaats van 2,8%, zoals een jaar geleden was voorspeld voor 2009. Ondanks die 1,3% vermindering in uitstoot is 2009 de op één na grootste qua uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen en de productie van cement. Mede daarom blijft de CO2 concentratie in de atmosfeer gewoon stijgen. Eind 2009 was de concentratie 387 ppm (deeltjes per miljoen). Op dit moment is de atmosferische concentratie al 391 ppm.

Die 1,3% was de eerste daling sinds 2000. Dit heeft mede te maken met groeiende bossen en oceanen die CO2 opnemen (en het water zuurder maken). Voor 2010 zal de CO2 uitstoot naar verwachting weer stijgen met 3%. Dit percentage is gekoppeld aan de verwachte economische groei, want hoe groter de economische groei, des te hoger de CO2 uitstoot.

De concentratie aan koolstofdioxide in de atmosfeer over de afgelopen vijf jaar gemeten op de schildvulkaan Mauna Loa, Hawaii.
NOAA

Alle goede pogingen ten spijt om de CO2 uitstoot te verminderen, lijkt het weinig effect te sorteren op een globale schaal. De achteruitgang van 2009 schrijven Friedlingstein en collega’s dan ook toe aan de achteruitgang van de economie.

Om de CO2 uitstoot echt aan banden te leggen, zullen landen als China en India hun uitstoot moeten beperken. Daartoe zullen ze hun toenemende bijdrage aan CO2 uitstoot door de verbranding van steenkool moeten stoppen, want steenkool zorgt voor een relatief hoge CO2 uitstoot. Of die landen daar echter oren naar hebben, is een ander verhaal.

Bron:

Friedlingstein et al. Update on CO2 emissions. Nature Geoscience (2010) online publikatie.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 november 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.