Je leest:

‘Milde’ malariavorm onderschat

‘Milde’ malariavorm onderschat

Auteur: | 17 juni 2008

Een infectie met de malariaparasiet Plasmodium vivax, door velen gezien als de milde vorm van malaria, veroorzaakt ongeveer evenveel ernstig zieke en dodelijke slachtoffers als de gevreesde Plasmodium falciparum parasiet. Twee onafhankelijke onderzoeken publiceren die conclusie deze week in vakblad PloS Medicine. Het resultaat geeft, volgens de wetenschappers, aanleiding tot het aanpassen van bestaande preventiemaatregelen.

Er zijn vier soorten Plasmodium parasieten bekend die de ziekte malaria bij mensen kunnen veroorzaken. Daarvan is Plasmodium falciparum (een soort die veel in Afrika voorkomt) de meest bekende en meest beruchte. Een infectie met de falciparum parasiet wordt gezien als potentieel dodelijk, omdat er plotseling ernstige complicaties op kunnen treden. Plasmodium vivax komt veel voor in andere tropische gebieden en heeft de reputatie een goedaardige infectie te veroorzaken. Slechts in zeldzame gevallen krijgt een patiënt complicaties die uiteindelijk tot de dood leiden.

Wereldwijd worden er jaarlijks zo’n 300 miljoen mensen ziek na infectie met een Plasmodium parasiet. Daarvan overlijden er uiteindelijk ongeveer 1 tot 2 miljoen.

vivax wordt resistent

Steeds vaker duiken er in malariagebieden in Azië en Zuid-Amerika meldingen op van mensen die ernstig ziek werden na infectie met de vivax parasiet. Sommige mensen kwamen zelfs te overlijden. Het is nog niet duidelijk of deze meldingen uitschieters zijn of dat de Plasmodium vivax parasiet verantwoordelijk is voor een aardig aandeel in het aantal malariaslachtoffers. Voor gezondheidsorganisaties is het belangrijk om dit te weten, omdat er steeds meer vivax stammen worden gevonden die resistent zijn tegen malariamiddelen.

Twee verschillende onderzoeksgroepen probeerden in de afgelopen jaren duidelijkheid te krijgen over de rol van de vivax parasiet. Een Australisch team, onder leiding van arts Ric Price, ging aan de slag in een ziekenhuis in Indonesië. Daar trokken zij de gegevens na van alle malariapatiënten, die tussen januari 2004 en december 2007 waren binnengekomen. Tweederde van de slachtoffers was geïnfecteerd met Plasmodium falciparum en een kwart met Plasmodium vivax. Eén op de vier mensen met de ‘milde’ malariavorm werd ernstig ziek, tegen één op de vijf bij de beruchte falciparum infectie.

De drie spikkelige bloedcellen zijn geïnfecteerd met Plasmodium vivax. Deze parasiet werd veelal gezien als de veroorzaker van een milde vorm van malaria. Nu blijkt dat de vivax parasiet evenveel ernstig zieke en dodelijke slachtoffers maakt als de beruchte Plasmodium falciparum, moeten de bestaande preventiemaatregelen worden aangepast.

Houd rekening met vivax

Soortgelijke resultaten werden gevonden door het Zwitserse team van arts Blaise Genton, die onderzoek uitvoerde in New Guinea. Zij onderzochten in acht jaar tijd 483 ernstig zieke kinderen, jonger dan vijf jaar. 11,7% van hen was geïnfecteerd met de falciparum parasiet en 8,8% met de vivax parasiet. Beide studies concluderen dat de ‘milde’ vivax parasiet ongeveer evenveel ernstig zieke en dodelijke slachtoffers op zijn naam heeft staan als de beruchte falciparum parasiet.

Deze conclusie heeft gevolgen voor de aanpak van malariabestrijding in risicogebieden. Als we de ziekte onder controle willen krijgen, zullen we ook ernstig rekening moeten houden met de invloed van Plasmodium vivax, menen de onderzoekers. Nu blijkt dat deze vorm van malaria net zo onvoorspelbaar kan verlopen als een Plasmodium falciparum infectie, adviseren zij de wereldwijde verspreiding van de vivax parasiet nauwkeurig in kaart te brengen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 juni 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.