Je leest:

Micro-standbeeld uitgehard met lasers

Micro-standbeeld uitgehard met lasers

Auteur: | 17 januari 2007

Rodin’s beroemde standbeeld de Denker is er nu in een micro-uitvoering. Koreaanse ingenieurs maakten een kopie van 20 micrometer hoog: maar twee keer zo groot als een rode bloedcel. In het vakblad Applied Physics beschrijven Dong-Yol Yang en zijn team hun nieuwe techniek om met lasers kleine details uit te harden in een speciale hars.

Koreaan Dong-Yol Yang en collega’s maakten met dunne laserbundels een replica van het beroemde standbeeld de Denker. De originele versie van de Franse kunstenaar Auguste Rodin uit 1880 is bijna levensgroot en de microversie maar twee rode bloedcellen. Details als armen en voeten zijn goed te zien. Nuttig? Niet direct, maar de Yang’s onderhuidse lasertechniek kan wél kleinere details aanbrengen dan bestaande methodes. Misschien zijn er ooit micro-sensoren voor de biotechnologie mee te maken.

Links een replica van Rodin’s ‘de Denker’ op normale grootte en rechts de 20 micrometer hoge variant die Dong-Yol Yang met laserbundels uit speciale hars maakte. bron: Links: Hofstra University Museum. Rechts: Yang et. al., Applied Physics Letters. Klik op de afbeelding voor een grotere versie van Yang’s micro-Denker.

Onderhuids

Beeldhouden op microschaal werkt anders dan in een kunstenaarswerkplaats. De techniek van Dong-Yol Yang heet microstereolithografie. Daarbij wordt een speciale hars gebruikt die uithardt in bepaalde kleuren licht. Door bundels te laten samenkomen op één punt in de harsmassa groeit daar een harde plek; door het snijpunt door de ruimte te laten bewegen ontstaat een 3D-bouwsel van een harde schil met daarin vloeibaar gebleven hars.

Hoe meer energie namelijk via de lasers wordt toegevoegd, hoe harder de schil maar ook hoe groter de uitgeharde plek en hoe grover de uitgeharde structuur. Dat leek jarenlang niet te verenigen met miniaturisatie. Yang bedacht een methode om zowel een stevige schil als kleine details aan te brengen door de lasers onder de huid van het beeld te laten samenkomen. Het groeisel van uitgeharde hars ontstond daardoor binnenin het beeldje in plaats van als grove uitstulping aan de buitenkant.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 januari 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.