Je leest:

Mexicaanse griep vooral gevaarlijk voor kinderen

Mexicaanse griep vooral gevaarlijk voor kinderen

Vaccineren blijkt noodzakelijk

Auteur: | 1 november 2010

Hoewel de Mexicaanse griep afgelopen winter milder uitpakte dan verwacht, bleek het virus nog altijd dodelijker dan de ‘gewone’ griep. Vooral kinderen moesten het ontgelden. In een nieuw Brits onderzoek wordt daar voor de eerste keer getalsmatig naar gekeken en de boodschap luidt: vaccineren helpt.

Het is nu officieel bevestigd: kinderen zijn extra kwetsbaar voor de Mexicaanse griep. Hoewel het risico voor peuters, kleuters en pubers die al ziek zijn het hoogst is, betekende het nieuwe griepvirus eveneens gevaar voor gezonde kinderen. Dat schrijven artsen Nabihah Sachedina en Liam Donaldson van het Britse Ministerie van Volksgezondheid in het medische tijdschrift The Lancet. In totaal verzamelden de arts-wetenschappers gegevens van 70 kinderen die allemaal jonger dan 18 jaar waren toen ze aan de Mexicaanse griep -oftewel H1N1- overleden.

In Groot-Britannië overleden in totaal 70 kinderen aan de Mexicaanse griep.

Het meest opvallende resultaat is dat geen van de 70 gestorven kinderen was gevaccineerd. Op twee na dan, maar die kregen het vaccin te laat. Dat gegeven kun je ook anders zeggen: elk Brits gevaccineerd kind is niet dodelijk geveld door H1N1. En dat pleit vóór vaccinatie. Zeker als je erbij optelt dat de prik voor de meeste patiënten geen bijzondere risico’s met zich meebrengt.

De cijfers wijzen er ook op dat zelfs gezonde kinderen een reëel gezondheidsrisico lopen als ze in aanraking komen met H1N1. Ondanks dat de overgrote meerderheid van de gestorven kinderen al leed aan andere ernstige klachten, waren maar liefst 15 van de 70 kinderen gewoon gezond voordat ze door de griep werden geveld. Volgens Sachedina en Donaldson is dat vergeleken bij gewone griep een relatief hoog getal.

H1N1-vaccin net zo veilig als normaal vaccin

Daarbovenop komt dat aanwijzingen voor de schadelijkheid van het vaccin zelf, schaars zijn. Vergeleken bij de gewone griepprik lijkt het H1N1-vaccin evenveel bijwerkingen op te leveren. Even vergelijken. Uit cijfers van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) werden in het jaar 2000 na 2,5 miljoen vaccinaties 373 ernstige bijwerkingen gemeld, en 3 sterfgevallen. De eerste H1N1-cijfers komen uit Canada, en daar werden 25 miljoen mensen gevaccineerd en slechts 269 bijwerkingen gemeld. 19 doden zijn gemeld, maar die worden nog onderzocht. De twee kindersterfgevallen die vorig jaar in Nederland na een H1N1-vaccinatie vielen, bleken ongelukkig toeval te zijn: ze hielden geen verband met de vaccinaties zelf.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral kinderen tussen de 2 en 14 jaar oud aan de Mexicaanse griep overleden.

In een commentaar op het onderzoek stellen Canadese artsen Robert Fowler en Philippe Jouvet dat deze resultaten bevestigen dat H1N1 vergeleken bij gewone griep extra gevaarlijk voor kinderen bleek, en dat vaccineren altijd de goede keus is geweest. De artsen waren betrokken bij het vaccinatieprogramma dat in Canada pas relatief laat in het seizoen van start ging. De reden: net als in Nederland wilden veel mensen hun kinderen niet laten prikken.

Maar nadat een 13-jarige jongen zonder vaccinatie overleed aan de gevolgen van de griep, draaide publieke opinie 180 graden: iedereen wilde ineens hun kinderen inclusief henzelf laten prikken.

Fowler en Jouvet zijn blij met het nieuwe onderzoek. Het idee dat gezonde mensen en kinderen onkwetsbaar zijn voor nieuwe griepsoorten, kan nu definitief de deur uit. Dat is maar goed ook, want wie denkt dat het allemaal wel zal meevallen én bang is voor het vaccin, zal de beschermende prik vermijden; en uit de nieuwe cijfers blijkt dat dat niet altijd verstandig is.

Zie ook:

De Grote Griepmeting:

Mexicaanse griep maakt in het nieuwe seizoen weer een jong slachtoffer:

Kind met Mexicaanse griep overleden (Spits!)

De cijfers:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/h1n1/mexicaanse-griep/varkensgriep/index.atom", “max”=>"10", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 november 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.