Je leest:

Mexicaanse griep is pandemie

Mexicaanse griep is pandemie

Auteur: | 11 juni 2009

De Mexicaanse griep is sinds vandaag officieel een wereldwijde epidemie (pandemie). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kondigde aan het eind van de middag de hoogste alarmfase af. Volgens Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO, is verdere verspreiding van het nieuwe influenza A/H1N1 virus onvermijdelijk. Het is voor het eerst in ruim 40 jaar dat een griepvirus als pandemisch wordt aangemerkt.

Tot dusver zijn er bijna 30.000 bevestigde gevallen van Mexicaanse griep, verspreid over 74 landen. Het dodental staat op 141. Het virus heeft zich verspreid over minimaal twee continenten en bovendien zijn in verschillende landen, waaronder Nederland, mens-op-mens besmettingen opgedoken. “Hiermee is aan alle wetenschappelijke criteria voldaan om een pandemie af te kondigen”, aldus Chan.

Begindagen

In Mexico lijkt de griep alweer een tijdje zachtjes uit te doven, maar toch staan we volgens de WHO pas aan de begindagen van de pandemie. Alle landen waar het virus al langs is geweest moeten oppassen voor een tweede (en wellicht heftigere) griepgolf. Gelukkig staan we sterk. Chan: “Nog nooit is een pandemie zo snel opgespoord en zo sterk vanaf het begin in de gaten gehouden”.

Margeret Chan, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, kwam 11 juni 2009 met de mededeling dat de Mexicaanse griep is uitgegroeid tot een pandemie. Aan alle wetenschappelijke criteria is voldaan en verder verspreiding van het nieuwe influenza A/H1N1 virus is onvermijdelijk, aldus de WHO.
Fabio Pozzebom/ABr

En uit die alertheid is al aardig wat kennis over de eigenschappen van het nieuwe virus naar boven gekomen. Over het algemeen zijn de symptomen mild en herstellen patiënten snel. Het aantal dodelijke slachtoffers is tot nu toe nog beperkt. Toch zijn er in de begindagen van de pandemie een aantal zaken opgevallen die de Mexicaanse griep onderscheiden van de jaarlijkse seizoensgriep.

Virus bepaalt regels

Ten eerste heeft het nieuwe influenza A/H1N1 virus een voorkeur voor jonge mensen. In een normaal griepseizoen sterven vooral oude mensen aan de infectieziekte, maar de Mexicaanse griep maakt slachtoffers onder volwassenen tussen 30 en 50 jaar. Bovendien was een derde tot de helft van de mensen die stierven aan het virus voor infectie volkomen gezond.

Chan: “Het virus zal zich de komende tijd verspreiden terwijl wij het scherp in de gaten houden. We weten ook dat het virus op dit moment de regels bepaalt en elk moment kan besluiten die regels te veranderen”. Daarbij maakt de WHO zich het meest zorgen over ontwikkelingslanden, waar de gezondheidszorg slecht is en veel mensen al een medische conditie hebben.

Het nieuwe influenza A/H1N1 virus wordt op de voet gevolgd, maar zal de komende tijd zelf de regels bepalen. Landen zoals Mexico, waar het virus al uit lijkt te doven, moeten volgens de WHO dan ook bedacht zijn op een tweede (en wellicht heftigere) griepgolf wanneer de pandemie vordert.
Public Health Image Library

Het afkondigen van de hoogste alarmfase is vooral een waarschuwing voor overheden en de industrie. Bij het ontwikkelen van een vaccin is haast geboden. Voor burgers verandert er wat Chan betreft weinig: “Er komt geen internationaal reisverbod en het sluiten van grenzen is niet nodig”.

Zie ook

Varkensgriep in Mexico (Kennislinkartikel) Verwarringen rond Mexicaanse griep (Kennislinkartikel) Grieppandemie kan tot 81 miljoen doden leiden (Kennislinkartikel) Actuele informatie over de Mexicaanse griep (WHO, Engels) Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu De Grote Griepmeting

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.