Je leest:

Methaan in atmosfeer exoplaneet

Methaan in atmosfeer exoplaneet

Auteur: | 20 maart 2008

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop voor het eerst de aanwezigheid van een organische verbinding in de atmosfeer van een planeet bij een andere ster ontdekt (Nature, 20 maart). Het betreft het gas methaan, dat aanwezig blijk te zijn in de atmosfeer van de exoplaneet HD 189733b.

Methaangas vormt ook een belangrijk bestanddeel in de atmosferen van de meeste planeten van ons eigen zonnestelsel. De waarnemingen met de spectrometer van de ruimtetelescoop hebben ook nog eens bevestigd dat de atmosfeer van HD 189733b ook water bevat – iets dat vorig jaar al was ontdekt met de infraroodsatelliet Spitzer.

Artist’s impression van de gasreus HD 189733b, een planeet die om een andere ster draait. De gasreus staat vlakbij zijn ster en draait daar in twee dagen tijd omheen. Telescoopwaarnemingen hebben water en methaan aangetoond in de atmosfeer van de exoplaneet. bron: ESA, NASA en G. Tinetti (University College London). Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Hete Jupiter

De exoplaneet HD 189733b behoort tot de zogeheten ‘hete jupiters’: hij draait in een zeer krappe baan met een omlooptijd van twee dagen om zijn moederster en heeft een temperatuur van 900 graden. Vanaf de aarde gezien beweegt hij bij elke omloop voor zijn ster langs, waardoor een deel van het sterlicht eventjes door de atmosfeer van de planeet heen gaat voordat het de aarde bereikt. Het is die toevalligheid die sterrenkundigen in staat stelt om de samenstelling van de planeetatmosfeer spectroscopisch te onderzoeken. Verwacht wordt dat met dezelfde techniek straks ook de atmosferen van minder hete (en onleefbare) planeten onderzocht kunnen worden.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van Astronieuws.
© Astronieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 maart 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.