Methaangas vormt ook een belangrijk bestanddeel in de atmosferen van de meeste planeten van ons eigen zonnestelsel. De waarnemingen met de spectrometer van de ruimtetelescoop hebben ook nog eens bevestigd dat de atmosfeer van HD 189733b ook water bevat – iets dat vorig jaar al was ontdekt met de infraroodsatelliet Spitzer.
Artist’s impression van de gasreus HD 189733b, een planeet die om een andere ster draait. De gasreus staat vlakbij zijn ster en draait daar in twee dagen tijd omheen. Telescoopwaarnemingen hebben water en methaan aangetoond in de atmosfeer van de exoplaneet. bron: ESA, NASA en G. Tinetti (University College London). Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Hete Jupiter
De exoplaneet HD 189733b behoort tot de zogeheten ‘hete jupiters’: hij draait in een zeer krappe baan met een omlooptijd van twee dagen om zijn moederster en heeft een temperatuur van 900 graden. Vanaf de aarde gezien beweegt hij bij elke omloop voor zijn ster langs, waardoor een deel van het sterlicht eventjes door de atmosfeer van de planeet heen gaat voordat het de aarde bereikt. Het is die toevalligheid die sterrenkundigen in staat stelt om de samenstelling van de planeetatmosfeer spectroscopisch te onderzoeken. Verwacht wordt dat met dezelfde techniek straks ook de atmosferen van minder hete (en onleefbare) planeten onderzocht kunnen worden.
Zie verder
- Hubble finds first organic molecule on extrasolar planet (Engels)
- ‘Wereldkaart’ van planeet rond andere ster (Kennislinkartikel van Govert Schilling)
- Water op planeet buiten zonnestelsel (Kennislinkartikel van ESA)
- Natriumgas aangetoond in atmosfeer exoplaneet (Kennislinkartikel van Eddy Echternach)
- Atmosfeer van exoplaneet waargenomen (Kennislinkartikel van Eddy Echternach)
- Exoplaneten (Kennislinkartikel)