Je leest:

Met de handen gevouwen

Met de handen gevouwen

Auteur: | 31 augustus 2007
Vele mensen geloven. Soms in een godheid, soms in iets dat ze niet kunnen verwoorden. Je hoeft echter niet in God te geloven om te kunnen bidden. De secularisatie binnen de maatschappij is nu ook doorgedrongen tot het gebed. De hedendaagse mens zocht naar nieuwe vormen van bidden en heeft deze dan ook gevonden.

Rijexamen? Sollicitatiegesprek? Of een moeilijke confrontatie? Allemaal momenten waarop je wel wat extra hulp kunt gebruiken. Sommige mensen gaan hun geluksondergoed dragen, anderen steken een kaarsje aan. Weer anderen prevelen kort een schietgebedje.

Rituelen en gebeden kunnen een mens houvast geven in tijden van onzekerheid. Binnen religies is het gebed dan ook erg belangrijk. En hoewel je bij de term bidden misschien meteen aan God’s huis zult denken, hoeft dit tegenwoordig niet meer in een kerk plaats te vinden. Sarah Bänziger promoveert deze week op de bidmethoden van de hedendaagse Nederlander.

Variaties in vorm

Bijna 60% van de Nederlanders zegt wel eens te bidden. Kerkgangers en mensen die lid zijn van een kerkgemeenschap doen dit vaak op meer traditionele wijze. Ze zoeken contact met God middels een religieus gebed, of vragen hem om hulp in een vraaggebed. Niet-kerkelijken hebben meer individualistische of spirituele vormen van bidden. In een meditatiegebed richtten ze zich op hun innerlijke rust. Hierin denken en reflecteren ze zonder dat dit op God gericht hoeft te zijn. Ook het impulsieve gebed is een manier om je hart te luchten die buiten de kerk om beoefend kan worden.

Bidden kan rust en steun geven binnen een jachtig bestaan

Krachtfontein

Waarom bidden mensen? Doen ze dit omdat het zo hoort of misschien omdat het thuis is aangeleerd? Volgens Bänziger is dit laatste niet het geval. Alleen bij traditionele vormen van religie telt mee of je het bidden van huis uit heb meegekregen. Dus hoewel een groot deel van ons land met de bijbel is opgegroeid, komt de neiging om ons tot het hogere te richten niet hiervandaan.

Waar heeft het dan wel mee te maken? ‘Vanouds blijken mensen te bidden als ze in nood zitten’, aldus Bänziger. Binnen de psychologie wordt dit religieuze coping genoemd. Mensen zoeken dan binnen religie naar manieren om met hun problemen en het leven om te gaan. Ze bidden tot God voor steun of proberen een zinvolle betekenis aan de ernstige ziekte van bijvoorbeeld een familielid te geven. Hoewel de moderne versie van bidden zich niet richt tot een Godspersoon, gebruiken ook hier mensen het gebed om kracht uit te putten. Vooral wanneer mensen geconfronteerd worden met ziekte of dood.

Het gebed vervult dus vele functies, van geloofsbelijdenis tot krachtbron. Zowel voor kerkelijke bezoekers als thuisblijvers. Ieder op zijn eigen wijze. En het mooiste is: je kunt het dus overal en altijd doen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 31 augustus 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.